Прочитај ми чланак

Шиптари са Космета у преговорима са Србијом тражиће и Прешевску долину!

0

Кући: Југ Србије нова тема дијалога
Приштина ће инсистирати да се у дијалог са Београдом укључи и питање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, рекао потпредседник приштинске владе Хајредин Кући.

Он је изјавио је да ће власти у Приштини инсистирати да се у будући дијалог Београда и Приштине укључи и питање Албанаца из општина Прешево, Бујановац и Медвеђе, пошто је право Албанаца на своју државу на Космету укључује да и то право добију  Албанци из Прешевске долине.

По оцени Кућија, „не може да буде ни говора о нормализацији односа између такозване државе Косова и  Србије преко, како је рекао, леђа Албанаца из Прешевске долине“.

„Званична Приштина је заинтересована за побољшање и нормализацију стања етничких Албанаца у Медвеђи, Прешеву и Бујановцу као услову за нормализацију односа између Косова и Србије. У будућим преговорима питање Албанаца из Прешевске долине ће без сумње заузети заслужено место“, рекао је Кући.

Приштински дневник Коха диторе преноси да ветар у леђа намери укључивања питања Албанаца са југа Србије у дијалог са Београдом, представља став америчког експерта за питања јужног Балкана Џејмса Петифера(албански лобиста) , који сматра да би укључивање то био позитиван корак.

„Као прво, њихови проблеми су слични проблемима Срба са севера, али и због тога што је Прешево много година занемаривано још у време Тита, а под Милошевићевим режимом је било врло лоше третирано и патило током рата“, рекао је Петифер.

„Из тих разлога би и неодговорност странаца према Прешевској долини могла да има последице“, подвукао је Петифер.

 

(Tanjug)