Прочитај ми чланак

Филип Рикер: САД снажно подупиру састанак Дачића и Тачија

0

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају наставак дијалога између Србије и Приштине и поздрављају данашњи састанак у Бриселу, изјавио је Филип Рикер, заменик помоћника државне секретарке Хилари Клинтон.

Функционер Стејт департмента је на брифингу за стране дописнике у Вашингтону рекао да су државна секретарка Клинтон и висока представница Европске уније Кетрин Ештон у блиском контакту око наставка дијалога и додао да Америка „подржава европски пут и Србије и албанске државе на Космету“.

 „Поздрављамо данашње састанке у Бриселу и важно је да се они воде у доброј и конструктивној атсмофери. То је добар корак ка међусобном признању ових двеју држава. И ми подржавамо српски пут ка ЕУ, где би следећи корак требало да буде почетак преговора“, додао је Рикер.

 Говорећи о политичкој ситуацији у Србији, амерички дипломата је казао да званични Београд сада има велику шансу да крене напред. „Нова влада се не суочава са изборима на хоризонту, амбасадор Кирби се састао са свим лидерима у Београду, и приликом тих сусрета и сусрета прошлог месеца у Њујорку, речено нам је да Србија остаје опредељена за европски пут“, рекао је Рикер.

Према његовим речима, од Београда и Приштине се очекује наставак дијалога, испуњавање договореног, поправљање атмосфере и прави напредак. „То би била и боља атмосфера за економски напредак, довело би до веће стабилности и напретка, и верујемо да то желе и људи у Србији и на Космету“, додао је Рикер.

На питање о резолуцији коју је јуче усвојио шиптарски парламент на Космету, амерички званичник је одговорио да та резолуција подржава дијалог и добросуседске односе, и да је она с обзиром на данашњи сусрет у Бриселу дошла у право време. „Дијалог је одлучујући за решавање свих питања, укључујући и питање севера Косова. САД подржавају територијални интегритет и суверенитет албанске државе на Косова“, истакао је Рикер и додао да и поред мноштва изазова који следе, они могу да буду превазиђени.

„Европски пут је и за Приштину и за Србију. Нормализација односа је кључна, и погледајте како су друге земље у Европи после великих сукоба искористиле институције ЕУ да оставе по страни проблеме из прошлости“, оценио је званичник Стејт департмента.

Једно од питања упућено Рикеру тицало се и последњих истраживања јавног мнења, по којима је опала подршка грађана Србије уласку у ЕУ, уз истовремено лошу оцену односа земље са САД.

„Нисам видео та истраживања, али желим да кажем да ове године прослављамо 130 година дипломатских односа са Србијом. Имали смо разлике у том периоду, али мислим да данас Србија има велику могућност да превазиђе све то из прошлости и да гледа напред у интеграцију ка ЕУ… Одлучно руководство (Србије) са подршком међународне заједнице може да доведе до тога“, одговорио је Рикер.

„Пред Балканом је светла будућност. Ако се погледа где је био пре 100 година, или пре две деценије или пре неколико година, видљив је велики напредак, који је повезан и са евроатлантским интеграцијама“, сматра заменик помоћника Хилари Клинтон.

 

Сусрет Хашима Тачија и Ивице Дачића корак је ка нормализацији односа и постизању споразума за бољу будућност, изјавио је портпарол Атифете Јахјаге.

Арбер Влахиу, портпарол „председнице Косова“, рекао је да је веома добро што су се, како преноси радио Слободна Европа, „премијер Косова“ и премијер Србије састали на равноправном нивоу.

Он је оценио да је овај састанак и “корак напред ка успостављању мира и стабилности у региону“.

„Добросуседство је један од критеријума на путу европских интеграција“, навео је Влахиу.

 

(Танјуг)