Прочитај ми чланак

СНП „прелетачи“, на чијој сте страни?

0

Део чланова Социјалистичке народне партије (СНП) окупљених око Милана Кнежевића, бившег функционера те странке, позвао је данас страначке колеге да на изборима подрже Демократски фронт и тако помогну смену владајуће коалиције.

На седници организационог одбора чланова СНП-а поручено је да је политичка активност Демократског фронта заснована на принципима стварања демократског друштва које је утемељено на владавини права што се, како се наводи, у потпуности поклапа са жељама већине чланова и симпатизера СНП.

„Управо из тог разлога, уверени да нисмо одступили од основних програмских начела наше партије, донели смо одлуку да на изборима гласамо ДФ уједињених грађана сачувамо свијетло опозиционо име наше партије и као што приличи часним члановима СНП-а будемо у првим редовима полтичке борбе за демократске промене“, наводи се у прогласу који је једногласно усвојило око 300 учесника скупа.

На скупу којем су као гости учествовали бивши функционери СНП-а који су након преласка у Фронт искључени из странке, поручено је да Црна Гора мора бити слободна држава и да се власт може смјенити уз велику излазност грађана на изборе.

Поручено је и да ће се ДФ залагати за рјешавање проблема Срба у Црној Гори, промјену државних симбола и увођење српског као службеног језика, али да ће се рјешавати проблеми осталих народа у држави.

Предсједник организационог одбора Јово Пејовић појаснио је да се дио чланова СНП-а придружио ДФ јер је смјена режима немогућа без обједињавања опозиционих снага.

„За смјену власти није довољна снага СНП-а, већ ујдињена снага опозиционих партија, НВО и слободних интелектуалаца спремних да по страни ставе разлике само да би смјенили однарођену власт“, казао је Пејовић.

Бивши функционер СНП-а који је на изборној листи ДФ Милан Кнежевић казао је да је једини противник Фронта режим, и да се све снаге морају удружити ради његове смјене. Он је уз остале чланове ДФ који су накнадно искључени из СНП-а, како је рекао, на скупу учествовао као гост.

„Када сам пошао у ДФ ја сам само послушао мишљење већине наших чланова који су срцем тамо од оснивања тог опозиционог савеза“.

Да број чланова СНП-а који подржавају ДФ није занемарљив, казао је и пјевач групе “Катапулт” Горан Пејовић Гула који је рекао да је на промоцији Фронта у Бару било пола извршног одбора барског СНП-а.

Пејовић је замјерио руководству СНП-а што није консултовало општинске одборе прије доношења одлуке о самосталном наступу, наводећи да је касније та одлука на страначким органима усвојена као у “комунистичкој партији Кине”.

Подсјећајући на оснивачки конгресу СНП-а у Колашину 1998. године, Пејовић је рекао да већина људи која данас води странку није ни била на том скупу.

“Један од челиника СНП-а у Бару ми пријети прстом И прича да ће нас разбит. Рекао сам му да ја нијесам Мило Ђукановић И да је погријешио адресу”, казао је Пејовић алудирајући на посланика СНП-а из Бара Василија Лалошевића.

У Организационом одбору уз Јова Пејовића налазе се и одборник СНП у Плаву Милун Зоговић, шеф клуба одборника странке у Колашину Александар Дожић, чланог ГО СНП Мато Бргуљан И члан ИО у Бару Ново Ражнатовић, шеф привременог одбора у Никшићу Вера Булатовић, Неђељко Становић из Зете, Рајко Радовић, Никола Јовановић и још 42 члана странке.

 

Калуђеровић: Запрепашћује да су прихватили тако политички нечасну позицију
Шеф подгоричког СНП-а Велизар Калуђеровић оптужио је колеге које су прешле у ДФ да су организовањем скупа у старој Влади наставили са обрачунавањем са најјачом опозиционом странком.

Називајући Организациони одбор бивших чланова СНП “скупом групе грађана” Келуђеровић је казао да је све организовано по налогу функционера Фронта Небојше Медојевића и Андрије Мандића.

“Запрепашћује да су донедавни високи функционери СНП-а прихватили тако политички нечасну позицију. Они се неистинито представљају глумећи да желе добро СНП-у. У ствари све што су предузели од одласка из странке, укључујући и провидну активност у старој згради Владе, представља класично политичко вјероломство усмјерено на покушај урушавања СНП-а”, казао је Калуђеровић.

Он је истакао да руководство Фронта очигледно не вјерује да ће пасти режим Мила Ђукановића, због чега у први план политичког дјеловања постављају урушавање СНП-а. Истакао је и да прелазак дијела чланова СНП-а у Фронт нијесу ослабили ту странку, јер су страначки скупови посјећенији него икад.

“Прелетачима из наше партије дали су задатак да још агресивније наставе да се лажно представљају као дио СНП-а у Демократском фронту, како би пробали да преваре бар један број наших гласача”, казао је он.

 

(Вијести.ме)