Прочитај ми чланак

Република Српска: Правда у БиХ и даље у рукама странаца

0

Република Српска поздравила протокол између БиХ и Србије о ратним злочинима, али сумња и неповерење остају. Тешко до истине и трајног помирења док странци и бошњачки званичници контролишу правосуђе

Добро је што је потписан протокол о размени доказа у процесуирању предмета ратних злочина змеђу БиХ и Србије, али све док је домаће правосуђе под утицајем дела међународне заједнице и бошњачких званичника не може се очекивати објективан и професионалан приступ у овако осетљивој области.

Ово је став политичара, правних стручњака и представника тимова у РС који се баве питањима процесуирања ратних злочина о примени протокола који предвиђа размену информација и доказног материјала у предметима ратних злочина између тужилаштава БиХ и Србије.

Генерална оцена је да је за похвалу то што је, после две године преговарања, коначно „пао“ потпис на овај документ, али у РС и даље немају поверења у рад Суда и Тужилаштва БиХ. Српска удружења породица погинулих и несталих годинама указују на селективност и необјективност у раду Суда и Тужилаштва БиХ када је реч о предметима ратних злочина. Наводе податак да је Суд БиХ у предметима ратих злочина осудио Србе на чак 1.420 година затвора, што је 75 одсто укупно изречених казни. Бошњаци, Хрвати и остали добили су укупно 473 године затвора, или 25 одсто. Бошњаци су од тога „зарадили“ 239, а Хрвати 170 година затвора.

Шеф Тима Српске за координацију истраживања ратних злочина Сташа Кошарац каже за „Новости“ да протокол не може осигурати професионалан рад Суда и Тужилаштва БиХ.

– Све док странци контролишу домаће правосуђе и директно утичу на избор судија и тужилаца у земљи и док бошњачки званичници кроз своје послужнике у Суду и Тужилаштву БиХ игноришу захтеве за процесуирање злочина почињеног над Србима, правда неће угледати светло дана – рекао је Кошарац. – Правосуђе БиХ мора да буде ослобођено утицаја бошњачке политичке манипулације питањима ратних злочина. Када искажу поштовање према српским жртвама онда можемо рећи да је направљен европски и демократски искорак у земљи – каже Кошарац.

ДОКУМЕНТАЦИЈА ИЗ ХАГА

Главни хашки тужилац Серж Брамерц рекао је да овај протокол представља додатни инструмент онима који се баве случајевима ратних злочина. Он је рекао да ће Хашко тужилаштво ускоро престати да ради, али ће тужилаштва на простору бивше Југославије моћи у потпуности да користе сву документацију овог тужилаштва.

(Новости)