Прочитај ми чланак

Ненад Поповић : ДСС може да нађе 10 милијарди евра у Русији

0

Умемо да нађемо 10 милијарди евра из Русије
Демократска странка Србије остаје при свом обећању да уме и зна како да обезбеди 10 милијарди евра из Русије, које би биле уложене директно у домаћу привреду, каже у разговору за Данас Ненад Поповић, потпредседник ДСС и кандидат ове странке за потпредседника у новом сазиву Народне скупштине.

 

Кандидат сте ДСС за потпредседника Скупштине. Како ћете се снаћи у тој улози?

– Почаствован сам што је мени председник ДСС Војислав Коштуница указао поверење да дођем на тако важну функцију, јер ДСС међу својим посланицима има изузетне појединце који би могли одлично да обављају тај посао. Као потпредседник Скупштине трудићу се да утичем на све странке у Србији да воде усаглашену политику око најважнијих државних и националних питања, пре свега око питања КиМ, и да парламент поново постане највиши орган одлучивања у земљи, а не као у протеклом периоду – само фасада за одлуке које су донете на другим местима.

 

Имате ли информације о томе колико су званичници Русије задовољни овим саставом владе? Има ли изгледа да ће влада на челу са СНС имати бољу сарадњу са Русијом од претходне?

– Русија се никада није мешала нити ће се мешати у формирање владе у Србији. Надам се да ће нова влада имати бољу сарадњу с Русијом, јер је то у интересу Србије. Многи су се подсмевали предлогу ДСС о 10 милијарди евра из Русије. Али ти људи данас, када виде да Вајар, који председава ЕУ, добија кредит од укупно 7,5 милијарди евра од Русије, као и да се воде преговори о помоћи још неким чланицама ЕУ, схватају колико су били кратковиди и заслепљени догмом да Европа нема алтернативу. Испоставило се да Европа има алтернативу чак и за саме чланице ЕУ. ДСС остаје при свом обећању да уме и зна како да обезбеди 10 милијарди евра из Русије, које би биле уложене директно у домаћу привреду.

 

Подржали сте Томислава Николића у другом кругу председничких избора, а СНС са вашом странком није водила преговоре о формирању владе. Шта мислите због чега је тако било? Или је ипак било макар неких неформалних разговора?

– Наша подршка Николићу уследила је после политичког споразума СНС и ДСС. Најважније тачке тог споразума су да се о чланству Србије у ЕУ, односно о политичкој и војној неутралности, мора одлучивати на референдуму и да нема промене Устава без сагласности наших странака. Када смо постигли тај споразум Влада није била тема. Контакти између наше две странке постоје и они никада нису престајали.

 

Хоћете ли подржати ову владу у Скупштини?

– Једина само парламентарна странка која се залаже за одустајање од уласка у ЕУ, односно за проглашење политичке неутралности Србије и сигуран сам да ћемо временом за ту политику добијати све већу подршку грађана. Они закони који буду у интересу грађана и привреде Србије, имаће нашу подршку, као и увек до сада.

 

(Данас)