Прочитај ми чланак

„Мина“ под Вучићевом јелком

0

552863_122704c1_f

Баш кад се пред крај године премијер Александар Вучић растрчао да отварањем нових путева, обновљених пруга и фабрика шири оптимизам код грађана Србије, од америчког амбасадора у Београду Мајкла Кирбија уследио је новогодишњи „пакетић“ који српска власт не жели да отвори. Бар не сада и не пред очима јавности.

Одлазећи амерички амбасадор Кирби је у интервјуу за један београдски лист рекао да нормализација односа Београда и Приштине „подразумева чланство Косова у УН“.

– Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на ЕУ је да је дефинише, али по нама то значи чланство Косова у УН – рекао је амерички дипломата.

Премијер Вучић је на ову Кирбијеву поруку одговорио да се с њом не слаже, али да се „тешка питања не решавају јуначењем“.

– За нас није лако да као мала земља пружимо одговор на оно што је Кирби рекао, све што могу на то да кажем и да одговорим – то је да Србија има своју политику. Ми поштујемо политику САД, они су светска велесила, али ми имамо своју политику и држимо се своје политике – рекао је српски премијер, а онда додао овакав став Вашингтона није новост, али да то „за нас никад није лако да прочитамо“.

Поједини аналитичари сматрају да се директан наступ америчког дипломате може протумачити као шамар премијеру Вучићу који се растрачао по земљи да слави отварања поглавља, а да не мора да одговара на суштинско питање: Шта ако на крају европског пута Србији буде испостављен ултиматум: Или ЕУ или Косово? Други, пак, у Кирбијевој отворености виде и добру страну.

Дачић у предизборној матрици

На отвореност америчког амбасадора директнији и чвршћи став заузео је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

– Србија, наравно, неће подржати чланство Косова у међународним организацијама које би значило легализацију једнострано проглашене независности Косова, укључујући и Уједињене нације – рекао је Дачић.

– У лицемерју запада према нама ово још сматрам једном светлом епизодом. Друга страна медаље јесте то што можда Америка има за циљ да овај део Европе и не уђе у ЕУ. Како год било, да ли је то њихова намера да саботирају евроинтеграције или не, али мислим да је јасно речено шта ће се од нас тражити на крају пута – коментарише политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

После Кирбијеве јасне поруке, председник Србије Томислав Николић може да поентира са: „Јесам ли вам говорио?“

Након отварања првих преговарачких поглавља председник се заложио за то да се на почетку садржински дефинише правно обавезујући споразум с Косовом који од Србије очекује Брисел, као услов за пуноправно чланство у ЕУ. Не ваља, упозорио је тада Николић за „Политику“, ако се не зна или ако нам се крије садржина.

Ђаковчани одговарају амбасадору

Удружење Ђаковчана реаговало је на поруке амбасадора Кирбија, подсећањем на тежак положај преосталих Срба у отцепљеној покрајини коју би Вашингтон што пре да види у УН.

„Да ли знате да су основна права демократије, ваше земље и Европе, Србима на простору КиМ одузета? Да ли сте упознати с чињеницом да ће и 16. године за редом, Срби са КиМ Божић дочекати ван својих кућа, у прихватним центрима и далеко од својих светиња Високих Дечана, Пећке патријаршије и Богородице Љевишке?“

Vesti online