Прочитај ми чланак

Лако је делити туђе: Бивши шеф ЦИА предлаже поделу Космета

0

Београд – Бивши шеф америчке обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан и професор Универзитета националне одбране Стивен Мејер изјавио је да је Косово у основи замрзнути конфликт и да би подела била једино фер решење.

 

У интервјуу за недељник НИН Мејер је оценио да се основна позиција Вашингтона у односу на Србију "није променила у последњих 15 година" и да ће се америчка администрација "држати политике независности Косова и става да Србија мора да удје у ЕУ и НАТО".

 

– Али Американци неће снажно притискати Београд у скорије време, односно док Београд не појасни своју позицију. Прво је питање зато, не шта ће бити америчка политика, већ каква ће бити политика Београда – нагласио је Мејер.

 

Он сматра да "Србија има шансу да промени динамику односа са Вашингтоном".

 

– Али да би то учинила морала би да се понаша независније и да буде мање послушна Вашингтону или Бриселу него претходна влада – додао је амерички експерт за Балкан.

 

Мејер сматра да однос нове власти према Косову неће бити знатно другачији од односа претходне власти.

 

– Нова влада мора строго да пази на унутрашњо-политичку осетљивост, на било какав нагао корак у правцу прихватања независности Косова. У исто време, Београд неће желети да увреди Вашингтон ни Брисел и зато ће веома пазити да не пружи никакву подршку неком националистичкијем ставу – оцењује Мејер.

 

– Укратко, Косово је постало у основи замрзнути конфликт и не очекујем да се то у скорије време промени. Већ десет година говорим да је подела једино фер решење – навео је бивши шеф ЦИА за Балкан.