Прочитај ми чланак

Кирби: Србија прва у ЕУ после Хрватске

0

БЕОГРАД – Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да се политика САД према Србији неће мењати ко год да победи на сутрашњим председничким изборима у Америци, досадашњи председник Барак Обама или његов републикански портивкандидат Мит Ромни.

Кирби је поновио да Србија не мора да призна Косово, али да је Косово за САД независна земља која као таква треба да буде чланица УН, и истакао да би Вашингтон желео да види Србију као наредну чланицу ЕУ, после Хрватске.
„Нас занима стабилност у региону и волели бисмо да видимо решење које ће укључивати и Косово. То би било решење са којим би могли да живе и Београд и Приштина. Уједно, желимо да Србија настави да ради на придруживању ЕУ,“ рекао је Кирби у интервјуу за С медиа портал, напомињући да је „потребан напредак у поглављима која се тичу владавине права и борбе против корупције“.

Према његовим речима, велики проблем у Србији је огромна незапосленост.
„Државна секретарка Хилари Клинтон је током недавне посете истакла неопходност запошљавања младих људи, како би они у својој земљи имали бољу будућност. САД су спремне да раде са вама на томе, без обзира ко је на власти у Србији“, казао је амбасадор.

На питање да ли се имајући у виду изјаву америчке државне секретарке да је Косово за њу „лична ствар“ у наредном периоду може очекивати активнија улога САД око чланства Косова у УН, он је поновио да САД признају Косово као државу, али да неће терати Србију да призна независност.
„Истовремено, Србија нема намеру да напада Косово и ми тражимо начин да и једни и други могу да функционишу тако да Србија не мора да каже: „Ви сте данас независни““, напоменуо је Кирби.

САД траже начин да Србија може да сарађује са Косовом, да их разумеју, али да уједно и Срби тамо буду заштићени, као и њихова културна добра, додао је он. Што се тиче тога да ли САД желе да виде Косово у УН, „ми сматрамо да су они независни а да незавинсе земље треба да буду чланице УН“ прецизирао је Кириби. Амерички амбасадор је током разговора са студентима Факултета политичких наука на Копаонику истакао да Србију за сада не види као чланицу НАТО-а.
„Због историјских околности мислим да се то неће десити. Ипак, важно је што Србија учествује у програму Партнерство за мир и што учествује у мировним акција УН и ЕУ, “ рекао је он.

 

(Танјуг)