Прочитај ми чланак

Дачић одбио да Србија и Српска заједнички дефинишу државне интересе

0

Ивица Дачић: Додикова иницијатива непотребна, СПС нема везе са „Агробанком“
У истрази о злопоупотребама у Агробанци неће бити ограничења, каже премијер Ивица Дачић и истиче да његова СПС нема никакве везе са тим случајем. Премијер најављује посету Бриселу за 4. септембар и поручује да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да у истрази о злоупотребама у Агробанци „неће бити ограничења“ и да његова Социјалистичка партија Србије нема никакве везе са тим случајем.

„Што се мене тиче истрага може да иде докле год хоће, нема oграничења. Мора да одговара свако ко је крив, а може да буд близак коме год хоће“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија у Београду после пријема ватрогасаца који су учествовали у гашењу pожара на Светој Гори у Грчкој.

Дачић је истакао да због истраге о Агробанци, из које је нестало 300 милиона евра, не би требало плашити друге банке, јер, како је навео, треба разликовати криминал и корупцију од редовног пословања.

НБС је у мају одузела дозволу за рад Агробанци због минуса од 300 милиона евра. Претходно је у децембру 2011. године уведена принудна управа.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је 10. августа истрагу против председника Извршног одбора Агробанке Душана Антонића и још деветорице осумњичених да су оштетили ту банку незаконитим одобравањем кредита.

 

Београд спреман за дијалог

Премијер Дачић рекао је да за сада још није познато када ће и у којој форми доћи до наставка дијалога Београда и Приштине и најавио да ће о томе разговарати 4. септембра у Бриселу са највишим званичницима европске администрације.

„За сада још нису искристалисана питања ни када ће се почети нити у ком формату, нити које би биле теме у том дијалогу“, рекао је Дачић новинарима.

Премијер је навео и да је још увек није искристалисано да ли уопште постоји спремност Приштине да се дијалог са Београдом подигне на виши ниво, односно са техничког на политички ниво.

Дачић је додао и да је Београд већ сада спреман да учествује у дијалогу са Приштином, а поновио је да ће заступати ставове о Косову и Метохији које је изнео у свом експозеу приликом избора владе.

 

Додикова иницијатива непотребна

Премијер Србије Ивица Дачић одбацио је данас као непотребну иницијативу председника Републике Српске Милорада Додика о дефинисању српског националног интереса.

„Чему служи државно руководоство него да штити српски државни и национални интерес. Ваљда је обавеза свих на државним функцијама да штите државни и национални интерес и што се мене тиче та иницијатива није била потребна“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија пошто је примио ватрогасце који су учествовали у гашењу пожара код Хиландара.

Дачић је навео да о Додиковој иницијативи није информисан и подсетио да је председник Републике Српске о томе разговарао са председником Србије Томиславом Николићем током њиховог недавног сусрета у Београду.

Премијер Србије је рекао да очекује даље зближавање Србије и Републике Српске у складу са Споразумом о специјалним везама.“Србија поштује Дејтонски споразум и устројство БиХ и никаквих промена тог споразума не сме бити без сагласности три народа и оба ентитета, а то значи и да би Србија требало да развија што ближе односе са Републиком Српском у сваком смислу“, рекао је Дачић.

Додик је јуче рекао да се залаже за што хитније дефинисање јасних политичких циљева српског народа у целини, наглашавајући да је о томе разговарао и са председником Србије Томиславом Николићем.

„Ми смо се договорили да иза 20. септембра у Бањалуци одржимо Савет за спровођење Споразума о специјалним везама, на чијем ће дневном реду бити и ова тема“, рекао је јуче Додик. Како је навео, тада би требало да се размотри могућност заједничког деловања у вези са питањима Дејтонског споразума, Косова и Метохије, Српске православне цркве, језика и осталих питања битних за српске националне интересе.

 

 (РТС-Бета)