Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: У току жестока битка за Славјанск! (Из часа у час)

0

 

Интензивиране су борбе народне милиције и војно-полицијских снага на периферији Доњецка и у околним насељима и јединице самоодбране обориле су војни хеликоптер у близини насеља Пески на пет километара од међународног аеродрома, навео је Итар Тасс.

23:00 Ракетиран камион с рањеницима, 35 мртвих

Најмање 35 особа је погинуло када је из ракетног бацача погођен камион, ком су из области аеродрома у Доњецку, на истоку Украјине, транспортовали рањени, јавила је вечерас Раша тудеј.

Гувернер Доњецке области Павел Губарев објавио је на Фејсбуку да је камион био обележен као амбулантно возило и навео да је у нападу рањено 15 особа.

22:00 РФ и Украјина још увек се нису договориле о цени гаса

Русија и Украјина за сада се нису постигле договор о будућој цени гаса, изјавио је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

При томе, по његовим речима, Москва и Кијев могу до среде увече да се договоре о плаћању дела дуга за гас од две милијарде долара, плаћање може да буде извршено у четртак.

Украјина захтева од Гаспрома да преиспита низ одредби уговора са Нафтогасом, пре свега да смањи цену. У међувремену дуг Кијева за руски гас достигао је у овом тренутку 3,5 милијарди долара.

krim_rusi_123

21:30 Кремљ: Повратак Крима у састав Украјине је немогућ

Крим не може да се врати у састав Украјине, пошто је сада регион у Русији. Ово је изјавио портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

Раније је Петро Порошенко, који води на председничким изборима у Украјини изјавио да не признаје Крим као део Русије. Он планира да образује министарство за регионе у циљу враћања Крима.

На Криму је 16. марта одржан референдум о статусу аутономије, више од 96% бирача изјаснило се за улазак полуоства у састав Русије.

21:00 Москва тражи од Кијева да прекине војну операцију

Русија захтева од Украјине да прекине војну операцију против свог народа. Ово је саопштило Министарство спољних псолова РФ.

У дипломатском ресору је наглашено да дејства украјинских војно-полицијских снага у Доњецку, пре свега затварање аеродрома због отварања ватре, отежавају превоз тела италијанског новинара Ендија Рокелија и његовог преводиоца Андреја Миронова. Они су погинули недалеко од Славјанска када је на њих војска пуцала.

Осим тога МСП је тражио од ОЕБС-а објективне информације о сукобу на периферији Доњецка.

ukrajina raO

20:30 У близини Славјанска поново почеле борбе

У близини Славјанска опет су почели ватрени окршаји између украјинске војске и народне самоодбране. Према информацијама присталица федерализације, двоје цивила је погинуло у пуцању на стамбени кварт града.

У кућама и установама избијена су стакла. Покидане су троле, а кратери од експлозија виде се на све стране.

Раније су добровољци напали положаје украјинских оружаних снага на Карачуну. Ноћу је такође отварана ватра на Славјанск. На прилазима граду чула се пуцњава из аутоматског оружја и митраљеза.

ukrajina helikopter

20:00 Украјинска војска поново користила хеликоптере са симболима УН

Украјинска војска је у борби за аеродром у Доњецку, над којим су контролу преузеле снаге самоодбране, поново користила хеликоптер са симболима УН. Ова чињеница забележена је на многим видео и фото материјалима.

По међународном праву, коришћење технике са симболима УН дозвољено је само мировним снагама самих УН.

Раније је хеликоптере са симболима УН већ користила украјинска војска у борбама у Славјанску. Украјинска страна објаснила је ову чињеницу тако што је рекла да није стигла да префарба авионе. У понедељак су украјинске снаге бомбардовале аеродром у Доњецку. Рањене су две особе.

19:00 ЦИК: Порошенко постао председник Украјине

Други круг председничких избора у Украјини неће бити одржан, јер је шеф државе изабран, саопштила је Централна изборна комисија.

После пребројаних скоро 85% гласачких листића, Петро Порошенко води на изборима за председника Украјине, освојивши више од 54% гласова. За његовог главног конкурета Јулију Тиошенко гласало је 13,13% бирача. Треће место припало је лидеру Радикалне партије Украјине Олегу Љашку – 8,47%.

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов већ је честитао Петру Порошенку избор за председника.

18:30 Медији: Војска у Доњецку из авиона гађала групу новинара

У рејону међународног аеродрома у Доњецку група новинара гађана је директно из авиона. Ово је прес-служби Доњецке Народне Републике саопштио један од новинара.

У Доњецку у овом тренутку лоше ради мобилна телефонија, после напада није било могуће успоставити везу са новинарима, преноси Итар Тасс.

Подсетимо 26. маја украјинске војно-полицијске снаге су отвориле ватру на руске и стране новинаре на пола километра од аеродрома у Доњецку.

Раније су снаге самоодбране успеле да успоставе контролу аеродрома. Украјинска армија за сада не напада, каже се на Твитер налогу ДНР. Народна армија ДНР успоставила је контролу аеродрома у Доњецку. Врши се чишћење територије. Напади из ваздуха су прекинути, каже се у поруци на Твитеру.

18:00 ДОЊЕЦК: Разговор са Кијевом само уз посредство Москве

Руководство Доњецке Народне Републике спремно је да разговара с Пјотром Порошенком али само уз посредовање Москве, изјавио је председник Врховог савета ДНР Денис Пушилин. „Увели смо ванредно стање. Знате ли да је Порошенко изјавио да неће прекинути антитерористичку операцију и да ће свако ко устане против војске бити изједначен с терористима“, казао је Пушилин Итар-Тассу.

ukrajina 34_800
17:30 Снаге самоодбране успоставиле контролу аеродрома у Доњецку

Снаге самоодбране успеле су да успоставе контролу аеродрома у Доњецку. Украјинска армија за сада не напада, каже са на твитер налогу Доњецке Народне Републике.

Народна армија ДНР успоставила је контролу над аеродромом Доњецка, врши се чишћење триторије. Авионски напади за сада су обустављани, каже се у поруци на твитеру.

Борбе су вођене и у насељу Гробари, на осам километара од аеродрома, као и Авдејевки, на 10 километара од аеродрома и у улици Стратонавтов на 500 метара од аеродрома где се налазила група руских и страних новинара који су се нашли раније под ударом ватре.

17:00 Европска унија поздравља изборе у Украјини

Европска унија поздравља изборе у Украјини и очекује блиску сарадњу са новим лидером, каже се у заједничком саопштењу председника Европског савета Хермана ван Ромпеја и председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза.

Такође ЕУ поздравља изјаву руске стране да Москва поштује вољу украјинског народа и спремна је на сарадњу са новим властима.

Раније су посматрачи ОЕБС-а оценили да су предеднички избори одржани у Украјини 25. маја у складу са међународним правом.

16:30 Русија поштује избор украјинског народа

Русија респектује избор украјинског народа на председничким изборима, изјавио је председник Државне думе (доњег дома парламента) Руске Федерације.

Он је, такође, нагласио да се избори у Украјини не смеју назвати потпуно слободним и демократским. Према Наришкиновим речима треба узети у обзир да је на председничке кандидате вршен велики притисак. Председник парламента је такође нагласио да је на југоистоку Украјине настављена казнена операције против цивилног становништва.

Према најновијим подацима, на изборима, који су одржани у недељу води милионер Петро Порошенко који је добио 54% гласова. Бивша премијерка Јулија Тимошенко освојила је 13,16% бирачког тела.

16:00 ЕУ: Украјина мора да измири дуг Русији

Украјина мора да измири дугове према Русији. Овај став изнео је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Према његовим речима Кијев је у могућности да помоћу пакета финансијске помоћи Међународног монетарног фонда и Европске уније „плати рачуне“. У Берлину се данас одржава друга рунда преговора представника Русије, Украјине и Европске комисије по питању гаса.

UKRAINE-CRISIS-AIRPORT-GUNFIRE
15:30 Украјинска војска бомбардује аеродром у Доњецку

Украјинске војно-полицијске снаге бомбардују аеродром у Доњецку на истоку земље. Како су саопштили представници самопроглашене Доњецке народне републике, подигнута је јуришна авијација, три хеликоптера и два авиона.

Познато је да су снаге самоодбране предложиле украјинској војсци да напусти територију ваздушне луке. Када су кијевске снаге то одбиле, почела је борба. За сада нема информација о страдалима.

14:30 Јанукович поштује избор украјинског народа

Свргнути украјински председник Виктор Јанукович најавио у данас објављеном саопштењу – респектабилан однос према резултатима председничких избора.

Међутим, Јанукович је нагласио да је за легитимност избора и власти новог шефа државе неопхдоно поштовање воље грађана који живе на истоку земље. Према његовим речима сада је најважнија стабилизација ситуације у земљи, неодложно заустављање крвавог рата и повлачење трупа из Донбаса и југоистока Украјине.

13:30 Порошенко планира да посети Пољску у својству председника

Бизнисмен Петро Порошенко, који се јасно издвојио по броју освојених гласова на председничким изборима у Украјини, изјавио је да је планирао да Пољска буде прва земља коју ће као председник посетити.

Он је као највероватније датум поменуо 4. јун.

Према Порошенковим речима то ће бити у интересу Украјине, координације са САД, руководством Европске уније и лидерима низа европских земаља“.

Раније је пољски председник Бронислав Коморовски позвао Порошенка да посети пољску од 3. до 4. јуна.

porosenko

12:55 Лавров против Сакашвилијевог посредовања између Русије и Украјине

Москви није потребан бивши грузијски председник Михаил Сакашвили као посредник у дијалогу са Украјином, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров.

Дипломата је скренуо пажњу на изјаве лидера партије Удар боксера Виталија Кличка да у тим Петра Порошенка, ако буде иазбран за председника, треба укључити као саветника Михаила Сакашвилија и бившег грузијског министра економије Каху Бендукидзеа.

12:30 Порошенко планира да се састане са руским руководством у јуну

Милијаредер Петро Порошенко, који води на председничким изборима у Украјини, изјавио је да жели да се састане са руским рукводством у првој половини јуна ове године.

„Русија је наш највећи сусед. Путин и ја се познајемо, нагласио је он, додавши да „мир и стабилност не могу доћи на исток Украјине без учешћа Москве.

У Украјини је после обрађених 50,26% бирачког материјала за Парошенка гласало 53, 86% гласача, а за бившу премијеру Јулију Тимошенко 13,1%.

12:14 Порошенко спреман на разговор са свим грађанима Донбаса

Милијардер Петро Порошенко који води на председничким изборима у Украјини, спреман је да води дијалог са свим грађанима Донбаса, без изузетка и независно од њихових политичких убеђења. Он је ово изјавио на конференцији за новинаре у Кијеву.

Порошенко је нагласио да ће ои који су предали оружје и који нису уемшани у убиства бити амнестирани, а са осталима који буду наставили да говаре са позиције силе дијалога неће бити.

11:38 Украјина: изборне комисије на бирачким местима завршиле пребројавање гласова

Комисије на бирачким местима завршиле су пребројавање гласова на ванредним председничким изборима у Украјини, изјавио је шеф ЦИК-а Михаил Охендовскиј.

Према прелиминарним подацима, пошто је обрађено 50,26% материјала у електронском облику, за Петра Порошенка гласало је 53,86% бирача, за Јулију Тимошенко – 13,1%, а за Олега Љашка определило се 8,48% бирача.

Излазност је износила 60,29%. Највећи одзив забележен је у Лавовској, Тернопољској и Ивано-Франковској области. Најслабила излазност регистрована је у Доњецкој, Одеској и Харковској области.

11:27 Лавров: Москва поштује резултате председничких избора у Украјини

Москва је спремна за дијалог са Петром Порошенком и са респектом се односи према резултатима председничких избора у Украјини, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров.

Према његовим речима, навјажније је да нова власт поштује интересе свих грађана своје земље и обезбеди постизање компромиса, који уважавају интересе свих политичких снага.

Лавров је нагласио да се Русија нада да ће Порошенко испунити предизборна обећања и урадити све да спречи победу радикалних и екстремистичких расположења у Кијеву у односу према југоистоку. Москва сматра да је обнављање активне фазе специјалне операције на истоку Украјине велика грешка.

10:31 После пребројаних 60% листића на украјинским председничким изборима води Порошенко

Према подацима украјинске Централне изборне комисије датим на основу пребројаних 60% гласачких листића на ванредним председничким изборима у овој земљи води милијардер Петро Порошеко са 53,72% гласова. Бивша премијерка Јулија Тимошенко освојила је 13,08% бирачког тела, док треће место заузима лидер Радикалне партије Украјине Олег Љашко са 8,47% гласова.

10:00  Славјанск: То нису избори за нашег председника

09:30 Тространи преговори о украјинском дугу за гас биће одржани у Берлину

У Берлину ће бити одржана друга рунда преговора представника РФ, Украјине и Европске комисије о испорукама гаса. РФ ће представљати министар енергетике Александар Новак, Украјину вршилац дужности министра енергетике и индустрије угља Јуриј Продан, а ЕК европски комесар Гинтер Етингер.

Украјински дуг за руски гас премашио је 3,5 милијарди долара. У Кијеву не журе да плате овај износ. Они су против укидања попуста, које је Москва предузела. Сада је због кршења уговора Гаспром прешао на авансно плаћање. Украјина треба да плати за јунски гас до 2. јуна. Русија је обећала да ће у супротном већ сутрадан обуставити испоруку.

09:00 Дејство кијевских снага код Славјанска

08:52 У самопроглашеној Доњецкој Републици објављено ванредно стање

У Самопроглашеној Доњецкој Народној Републици од поноћи је уведено ванредно стање, саопштио је председник президијума Врховног совјета ДНР Денис Пушилин.

По његовим речима ова одлука је донета, јер је „неопходно да се очисти територија републике од украјинских војних јединица“.

Раније је први потпредседник Украјине Виталиј Јарема изјавио да војска и други ресори силе обнављају активну фазу војне операције на истоку земље. Према информацијама присталица федерализације Кијев је озбиљно појачао групацију код Славјанска. У околини града ноћас су поново вођене битке.

08:45 Психијатријска болница код Славјанска

07:42 Арсен Аваков ће наставити специјалну операцију на југоистоку Украјине како би “заштитио“ резултате избора

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине, Арсен Аваков јасно је рекао да ће војна операција на југоистоку Украјине бити настављена у циљу “заштите резултата“ председничких избора.

“Избори су завршени. Нису поремећени. Успели смо. Штитимо резултат!“, – написао је Аваков на својој Facebook страници неколико минута након објављивања националног exit poll-а – анкете са излазноћу на бирачка места.

07:05 Украјински министар спољних послова назвао смрт италијанског новинара “несрећним случајем“

Вршилац дужности министра спољних послова Украјине, Андреј Дешица, у телефонском разговору са министарком спољних послова Италије, Федериком Могерини назвао је “несрећним случајем“ смрт италијанског новинара Ендија Рокелија, који је јуче погинуо у минобацачком нападу на југу Славјанска.

Данас је Министарство спољних послова Италије потврдило смрт 30-годишњег новинара Ендија Ракелија. Министарска се већ обратила украјинским властима са молбом да у најкраћем могућем року објасне смрт фоторепортера. Разговор Андреја Дешице и Федерике Могерини одржан је данас на иницијативу италијанске стране, преноси Итар-Тас.

“Дешица је изјавио саучешће породици италијанског новинара, Ендија Рокелија који је погинуо 24. маја у минобацачком нападу са стране сепаратиста у Славјанску. Министар спољних послова Украјине је уверио своју италијанску колегиницу да ће за истрагу овог случаја бити ангажовани најбољи стручњаци а украјински компетентни органи ће информисати италијански конзулат о току истраге“, – наводи се у саопштењу Министарства.

Дешица је нагласио да овај “несрећан случај указује на даљу опструкцију посла новинара са стране тертористичких група на територији Украјине“, – саопштила је прес служба Министарства Украјине.

30-годишњи италијански фотограф, Енди Рокели и његов преводилац из Русије, Андреј Миронов убијени су за време минобацачког напада на југу Славјанска. Француски фотограф и дописник, Вилијам Рогљон повређен је у нападу.

(Глас Русије, Восток)