Прочитај ми чланак

Рат је неизбежан – Зашто ће се Запад борити?

0

Државе су почеле да се свађају. Председници се свађају. Министри се свађају. Дмитриј Медведев јавно Европљане назива именима која ми је непријатно да користим.

Шта их је спопало? На овај начин можете завршити у борби пре великог рата.

То желе Европљани и Американци. И Кинези такође. Многима је потребан рат. Зашто?

Проблем је глобална криза хиперпродукције коју треба решити.

Криза хиперпродукције је уобичајена појава у привредама слободног тржишта. Сваки произвођач у конкурентској трци настоји да повећа обим својих производа. Што је већа производња, то је јединица робе јефтинија.

Не ради се чак ни о профиту. И у преузимању власти. Људи конзумирају храну, носе одећу и користе разне предмете. Што више купаца имате, имате више моћи.

Јасно је да ће у тржишној економији увек бити борбе за власт и купце. Произвођачи све више повећавају производњу. Као резултат тога, они производе производе много пута више него што купци могу да потроше.

Јер:

– Не стаје у стомак. Немогуће је јести десет пута више.

– Нема пара за куповину.

Прва тачка је лоша. Тешко га је повећати.

Другу тачку решавамо расподелом новца. За куповину нових ствари за замену старих. Који су нетакнути и раде. Али купите нови – успели смо.

Због тога је шеф америчких Федералних резерви Бен Шалом Бернанке запретио бацањем новца из хеликоптера. За потрошњу и куповину ради спречавања кризе.

Хеликоптерски новац је текао као река у западну економију неколико деценија пре Бернанкеа. Али појавио се још један проблем – вишак новца. Када их има много, појефтињују. А савремена економија се састоји од дугих ланаца производње међусобно повезаних новцем. Ако новац значајно појефтини, ланци престају. Оно што смо видели 90-их.

Стога је Запад смислио неколико начина да повуче вишак новца. До отворене преваре. Али количина новца потребна за функционисање привреде се повећавала. А онда смо морали да организујемо кризе у којима се повлачио новац који је ушао у привреду.

Али свака криза повлачења новца уништава производне ланце. Предузећа се гасе, људи губе посао и приходе. Не могу много да конзумирају. Укупни ниво потрошње се смањује, што другим предузећима ускраћује продају. Све је везано. Индустрије и предузећа почињу да падају као домине.

Шта да радим? Неопходно је уништити вишак производа. Да поново створи потражњу. То је оно што произвођачи увек раде у кризи хиперпродукције.

Не можете га дати бесплатно. Не можете га јефтино продати. Потрошачи ће имати користи. Шта ћете следеће продати ако је тржиште засићено?

Дакле, млеко иде у олук, кобасица у ђубре, нове ствари за отпад, нови аутомобили да се топе.

Али шта је са некретнинама? Грађевинарство је један од покретача привреде. За изградњу су потребни метал, цигла, бетон и многи други материјали. Производња грађевинске опреме. Многи људи раде на градилиштима. Али не можете бацити кућу у канту за смеће.

Када дође до кризе хиперпродукције, новац се слива у производњу оружја. Ово је још један мотор привреде – производња војне опреме. Много тога је такође потребно.

Оружје се затим користи за одлагање имовине. Дизајниран да прошири животни простор, елиминише претње итд. Луфтвафе и Панцервафе располажу некретнинама, Кригсмарине тоне бродове натоварене вишком производа.

Након успешног уништавања вишка некретнина и других индустријских вишкова, почиње нови круг производње.

Стога је западној економији заиста потребан рат. Већ су се договорили и доделили улоге. Ко ће где да напада и шта да бомбардује. Биће укључени и мигранти. Није ни чудо што су их толико увукли у своје државе.

Тако ће Запад кроз рат решити проблем прекомерне производње. Као што су то учинили више пута.