Прочитај ми чланак

Ортодоксос типос: Скопљанци и Срби славе аутокефалију „Македонске цркве“, а то…

0

Патријарх Вартоломеј ће раније или касније наступити са издавањем Томоса за расколнике Скопља. Биће то, са сигурношћу, други Ватерло после оног са Украјином, пише грчки лист

Политичка и црквена немоћ по питању „Охрида“

Скопљанци и Срби славе Аутокефалију „Македонске цркве“ (!), а Грчка црква, Фанар и наше политичко вођство то прихватају! Са сајта orthodoxianews.agency постало је познато 6. јуна 2023:
„У историјском храму Свете Софије у Охриду саслуживали су другог дана Духова, 5. јуна, српски патријарх г. г. Порфирије и охридски архиепископ г. Стефан.

Литургијско саслуживање обављено је у форми навршене године дана од дана када је Српска црква доделила један Томос Охридској архиепископији, којим се регулишу управна питања што се тичу ове помесне цркве…

Поглавар Српске цркве и поглавар Охридске архиепископије током прве године од васпостављања (пуних) односа двеју цркава саслуживали су више пута; са јучерашњим саслужењем поново су потврдили да (међу њима) влада клима јединства. Јединства којег отприлике није било 55 година.

Приликом саслужења учествовали су епископи и свештеници двеју цркава, а Охридска архиепископија је Блажњејшег г. г. Порфирија одликовала орденом „Светог Климента Охридског“, највишим одликовањем Скопљанске цркве.

У свом говору патријарх г. г. Порфирије је захвалио Охридском архиепископу и Свештеном синоду на најузвишенијој части према његовом лицу, а није пропустио да се дотакне и јединства коме нас учи празник Педесетнице што представља превасходну улогу Цркве.

Српски патријарх је на крају своју беседе још једанпут захвалио за гостопримство које су му приредили и додао: ’Током Литургије сазнадох да је овде српски патријарх последњи пут служио пре сто година. Да не чекамо сваких сто година, него да нам што чешће долазите у Београд; у сва свештена места у Србији и другде, да тако служимо и славимо име Божје. Иако припадамо другима нацијама, припадамо једној и јединој Цркви Христовој, те под тим појмом припадамо једном, што је најзначајније, народу Божјем‘. “

(Ортодоксос типос, 9. јун 2023, бр. 2451, стр. 8)

Притискају Скопљанци за Томос

Патријарх Вартоломеј ће раније или касније наступити са издавањем Томоса за расколнике Скопља. Биће то, са сигурношћу, други Ватерло после оног са Украјином. Ма колико то ласкавци владајућих средстава информисања хвале, историја ће после више година да уврсти у „Ципра Цркве“, пошто не само што је он први Скопље назвао „Северна Македонија“, него је грчки Охрид предао онима који се претварају да су Македонци баш као што су црквена питања Украјине (предата) лицемеру г. Зеленском. Живео патријарашки етницизам! Сходно прогласу Фанара 15. јула 2023:

„Васељенску патријаршију је данас, субота, 15. јула 2023, посетио премијер Републике Северне Македоније, његова екселенција г. Димитар Ковачевски, који се нашао у Цариграду у оквиру приватне посете. Његова екселенција г. Премијер је примљен од стране Његове светости, васељенског патријарха г. г. Вартоломеја те су имали прилику да разговарају о темама узајамног интересовања. Претходно се његова екселенција г. Ковачевски поклонио Свештеном патријаршијском храму“.