Прочитај ми чланак

„БЛИЦ“ НАПАО РУСКОГ ПАТРИЈАРХА да саботира Србију!

0

kiril

Како пише „Блиц“, који је у власништву швајцарског RINGIER AXEL SPRINGER DOO, Руска православна црква и патријарх Кирил су наводно огорчени  јер СПЦ планира слање свог изасланика у Брисел и што ради на јачању веза са ЕУ.

По Блицу, РПЦ се ова идеја са Сабора СПЦ није допала, јер сматра да таква одлука није произашла из црквене, већ из политичке кухиње државног руководства Србије.

Професор богословије Димитрија Калезића за Блиц:

– Ако је Брисел адреса за враћање имовине, онда ће наше цркве успоставити везе с њим. Не одлучује о томе Москва, већ Београд, па је и нејасно њено мешање – каже професор Калезић.

Такође,  Блиц тврди да РПЦ има став да је државни врх Србије у своју политику удаљавања од Москве увукао и СПЦ. Ову тврдњу београдски Блиц потврђује својим сазнањем да је наводно руски патријарх Кирил преко својих изасланика упутио писмо којим је поручио српском патријарху Иринеју да је црква инструментализована од српске власти.

Даље, Блиц на основу неименованог извора из Патријаршије, тврди да је црквени врх овакву поруку из Москве протумачио као притисак на самостално доношење одлука световне власти у Београду!

– Крајње је непримерено да се свештенство из Москве понаша као наш Велики брат. Непримерено је да патријарх Кирил, који све црквене одлуке доноси уз сагласје Путина и Медведева, приговара српском патријарху да је у спрези са извршном влашћу.

Свештенство је схватило да без приближавања Бриселу неће моћи да врати своју имовину на Космету, по Блицу тврди један од српских владика, који је још новинару напоменуо како СПЦ овај руски притисак тумачи као доказ да  је патријарх Кирил, под утицајем руске државне политике, покушао да спречи укључивање српске цркве у европске токове!

patrijarsija-spc-1344779143-197118

Реаговање СПЦ

Поводом текста „Руски патријарх саботира Србију“, са саопштењем огласила се  Српска православна црква на свом сајту. Реаговање преносимо у целини:

„Учестала пракса да листови и интернет-сајтови познате београдске медијске куће у страном власништву о Српској Православној Цркви по правилу објављују потпуне лажи или не мање штетне полуистине, данас, 4. јуна 2015. године, добила је у таблоиду „Блиц“ свој врхунац у виду чланка под насловом „Руски патријарх саботира Србију“.

Овим поводом Српска Православна Црква изражава гнушање и запрепашћење јер је све што је написано у томе чланку апсолутна лаж. Никакво писмо Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила није ових дана стигло у Српску Патријаршију нити односи који се привиђају гласилу „берлинске Србије“ постоје између сестринских Православних Цркава, а поготову између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве, чије односе одликују братска љубав, сарадња и уважавање, да и не помињемо штедру помоћ коју је Московска Патријаршија пружала Пећкој Патријаршији како током пређашњих столећа тако и у наше доба.

Овом приликом не улазимо у то коме је у интересу да бесмисленим интригама покуша да наруши или лажно представи односе Српске Православне Цркве са Руском Православном Црквом, али позивамо оне који претендују на то да се зову посленицима јавне речи да престану да наносе штету Цркви и да послушају глас сопствене савести у односу на налоге које добијају, осим ако није реч о људима потпуно спаљене савести.

Позивамо и оне на које се новинари позивају, најчешће их називајући „један од српских владика“, да престану са наношењем несагледиве штете Цркви која их је учинила оним што јесу и којој све дугују“, наводи се у саопштењу које је потписано са „Из Кабинета Патријарха српског“.

Извор: blic.rs