Прочитај ми чланак

Руска рубља стиже на девизно тржиште Србије!

0

Руска рубља ће се наћи на листи девиза и ефективног страног новца којима банке у Србији могу да тргују, као и на листи ефективног страног новца које овлашћени мењачи могу да купују и продају, одлучио је данас Извршни одбор Народне банке Србије.

То је предвиђено Одлуком о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту, саопштила је централна банка.

Укључивање руске рубље на листу валута којима се тргује на девизном тржишту Србије омогућиће обављање финансијских трансакција у овој валути, чиме ће се олакшати и додатно унапредити сарадња две земље у реалном и финансијском сектору.

На тај начин је уважена чињеница постојања високог учешћа Руске Федерације у укупној спољнотрговинској размени Србије, посебних односа о бесцаринској трговини између две земље, као и значајних инвестиција великих руских компанија у Србији, наведено је у саопштењу.

Одлука ће ступити на снагу осмог дана од дана њеног објављивања у „Службеном гласнику РС“.

Стручњаци:Одлука о трговини рубљом позитивна

Одлука Народне банке Србије да омогући трговање руском рубљом на девизном тржишту Србије представља уважавање чињенице да наша земља има велики обим трговине са Руском Федерацијом, као и значајне инвестиције, али од ње не треба очекивати никакве спектакуларне резултате, оценили су данас стручњаци у изјавама Тањугу.

 

( Танјуг )