Прочитај ми чланак

Владимир Путин: Западне земље стварају хаос у свету и не могу да се зауставе

0

Председник Русије Владимир Путин критиковао је данас акције западних држава везане за кризу у Сирији и оценио да су те земље створиле хаос на многим територијама и да „не могу да се зауставе“.

„Најважније је то што наши партнери не могу да се зауставе. Створили су атмосферу хаоса на многим територијама, сада исту политику настављају у другим земљама, конкретно у Сирији“, рекао је Путин на сусрету са становницима Рјазанске области.

На питање магистранткиње универзитета како оцењује ситуацију на Блиском истоку и у Сирији, руски лидер је рекао да је став Москве да се допринесе променама набоље у свим земљама, али не наметањем, посебно не силом.

„Упозоравали смо да треба пажљиво радити, да се ништа не намеће силом, иначе ће настати хаос. И чега смо сад сведоци? Ситуација веома личи на хаос“, рекао је Путин.

Према његовим речима, руска држава никад није наметала своју вољу и правила, ако се искључи совјетски период, што је „била не само наша кривица и несрећа, већ и државна идеологија“.

“У целини узев, увек смо се с поштовањем односили унутар земље према свим етносима, народима, религијама и трудили се да то пренесемо на међународну сцену“, истакао је руски председник.

Он је такође навео да се „прво широко етничко чишћење“ које је познато човечанству догодило између Римске империје и Картагине.

„Веома бих желео да се данас не понови оно што се у историји човечанства догодило пре много векова. А по мом мишљењу нешто слично се дешава када јаке земље покушавају да наметну слабим земљама своја правила и свој морални кодекс, не марећи у својим акцијама за историју, традицију, религију неке земље“, закључио је Путин.

 

(Танјуг)