Прочитај ми чланак

Аустријски десничар носи српску бројаницу јер подржава Србе

0

Хајнц-Кристијан Штрахе на плакату своје странке.

Фејсбук профил Хајнц-Кристијана Штрахеа, лидера ултрадесничарска Слободарске партије Аустрије, изазвао је медијску буру због антисемитским коментара које поставио прошлог викенда.
Његов профил садржи још један детаљ – на насловној фотографији насмејани политичар стоји испред аустријске заставе за уздигнутим палцем док му око зглоба стоји плава бројаница коју је добио од „српских приајтеља“.

Аустријски лист „Клајне цајтунг“ пре четири године је објавио текст у коме наводи да је Штрахе од Срба који живе у Аустрији добио на поклон плаву православну бројаницу. Лист је констатовао да му се она толико допала да је демонстративно показивао на изборним плакатима.

Неправда према Србима на Балкану
Према његовим речима, Србима се чини неправда због чега је његова странка стала на страну наше земље. Као партију сродних ставова у Србији, Штрахе је истакао Српску радикалну странку, која има „критички став према ЕУ и глобализацији“.

 
Бројаници коју је добио од „српских пријатеља“ и даље је веран, о чему сведоче фотографије са локалног фестивала вина. На свом профилу је 17. августа поставио слику на којој са својим партијским колегама стоји поред печеног прасета уз коментар: „Слободан улаз за све који воле печење“.

Међутим, аналитичари наводе да се прави мотиви његове заинтересованости за Србе много прагматичнији од борбе за светску правду – Срби су најбројнији имигранти у Аустрији и нису муслимани. Он је тако недавно, играјући на ту карту, рекао како Срби и Аустријанци деле исту судбину као „хришћани суочени са претњом исламизације Европе“.

Штрахе, наследник Јерга Хајдера који је пре четири године погинуо у саобраћајној несрећи, нашао се на удару критика јеврејске заједнице и политичара пошто је на Фејсбук поставио карикатуру антисемитског карактера. На цртежу, који је од суботе претрпео мање измене, приказан је дебели мушкарац с кукастим носом и дугмадима за манжетне у облику Давидове звезде, како седи пред богатом трпезом, док у њега гледа човек испијеног лица.

Штрахе, пак објашњава да је његов цртеж критика банкарског система, представљеног у лику дебљка, који постаје све моћнији на рачун народа. Слични портрети богатих Јевреја често су се појављивали у нацистичким новинама током 30-тих и 40-тих година прошлог века.

Ово је само последњи у низу Штрахеових испада против Јевреја. Почетком године је изјавио да су десничари данас „нови Јевреји“ које прогоне левичари, због чега је председник Аустрије Хајнц Фишер одбио да му уручи орден за своје дугогодишње деловање као посланик.

Иначе, Штрахе је прошле недеље затражио што хитније иступање Аустрије из еврозоне и предложио формирање нове валутарне уније „јачих привреда“.

 

(Вести он лајн)