Прочитај ми чланак

УСПЕХ СРПСКОГ ФИЛМА: Косово очарало и расплакало Италијане

0

У препуним биоскопским салама Примавера у Вићенци и Дому културе у Милану приказан је документарни филм Бориса Малагурског "Косово - моменат у цивилизацији".

Ово је уједно била и италијанска премијера овог документаца који би требало да буде приказан у свим земљама Европе, а затим и остатку света.

На обе пројекције присуствовали су аутор и режисер филма, представници Конзулата Србије и СПЦ, званичници општина Вићенца и Милано, али и представници бројних српских удружења и њихови италијански пријатељи.

Организатори ове премијере, удружење Слога из Вићенце и Басана дел грапа, уз подршку парохије „Свети Лука“ из Вићенце и Управе за дијаспору и Србе у региону, по завршетку сваке пројекције организовали су и трибине на којима је већина Италијана била згрожена чињеницом да највећи део података није имала прилику да чује или прочита у западним медијима.

Драгана Милошевић, члана КУД Слога и преводилац захваљујући којој је филм титлован на италијански, истиче за „Вести“ да је Малагурски свету послао јасну слику праве истине у јужној српској покрајини.

– Неправду и несрећу нашег народа приказао је убедљиво и достојанствено, без претераног сентиментализма – истакла је Милошевићева и додала да је посебно дирљиво било обраћање представника општине Вићенца Симоне Сиото пошто је одгледала филм.

Нуде помоћ

После пројекције развила се дискусија са режисером Борисом Малагурским и Стефаном Поповићем, који је кроз причу о свом детињству у филму заправо представио српску културну баштину на Косову и Метохији.

– Наше људе, али и Италије највише је занимало каква је судбина српских манастира и како Срби на Косову живе. Један од Италијана био је толико љут да је повикао како је срамота што је дозвољено да се 2004. дозволи егзодус Срба, а да ни он ни многи други Италијани нису имали ниједан медиј да сазнају праву истину – преноси Драгана Милошевић и додаје да је после пројекције велики број Срба, али и Италијана изразило жељу да новчано помогну српски живаљ на Космету.

– На госпођу Сиото је филм оставио толико снажан утисак да је обећала да ће што пре посетити Космет како би и својим очима уживала у нашој историјској баштини, а нама поручила да чувамо своје наслеђе и непроцењиво благо које имамо – каже Драгана Милошевић.

Ништа мање емотивно није било ни следеће вечери приликом пројекције филма у Милану.

У публици је било много Италијана, али и Срба који живе у Милану и околини. Интересовање је било велико, па су биле присутне и мање групе из Ђенове, Кома, Пјаћенце, Бергама и других места на северу Италије.

– Италијани су посебно емотивно реаговали на секвенце које показују лепоту српских манастира с вековима очуваним фрескама, али и дивљаштво из 2004. кад су паљење и рушене српске цркве и куће, скрнављени гробови… Највише емоција су изазвали снимци фреске Симониде са избушеним очима и обарање крста са цркава – истиче Драгана Милошевић.

Присуствовали су и Небојша Вушуровић, генерални конзул Србије у Милану и Иван Лоренцин, вицеконзул.

Захвални дијаспори

После пројекције у Милану, режисер Борис Малагурски је објаснио како и због чега је снимљен филм, као и због чега му је забрањен улазак на Косово и Метохију, а Стефан Поповић је причао о хуманитарном раду и о томе колико Срби на Косову цене спремност да им се помогне, а посебно то што их дијаспора није заборавила.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!