Прочитај ми чланак

УМЕТНОСТ? Млатарали пенисом и голим грудима пред председником и угледним гостима! 18+

0

Свечано отварање, али и скандал са голотињом, директно је у ударном термину преносила државна телевизија.

Фото:  telegraf.mk

Фото: telegraf.mk

Перформансом у режији Мартина Кочовског, синоћ је у Битољу отворен 37. Међународни фестивал филмске камере “Браћа Манаки”.

Након пригодних говора домаћина и лауреата, на сцену су изашли голи глумци Битољског и Прилепског театра, студенти Факултета драмских уметности и гимназијалци, изводећи перформанс. Међутим, публика очигледно није разумела ову врсту уметности, па је перформанс наишао на велику осуду.

Фото:  telegraf.mk

Фото: telegraf.mk

Глумци су голи шетали сценом, а оно што им је замерено је што је такав перформанс, за који очигледно нико није био припремљен, изведен пред шефом државе Ђорђем Ивановим, дипломатским кором и угледним домаћим и страним гостима.

Фото:  telegraf.mk

Фото: telegraf.mk

Свечано отварање, и перформанс директно је у ударном термину преносила државна Македонска радио – телевизија, без назнаке да је садржај забрањен за млађе од 18 година.

Уважени гости, поготово они у првим редовима нису били припремљени за овај вид уметности, па је публика у Центру за културу, где се одржава фестивал, буквално остала без текста.

Нико од многобројне публике није разумео редитеља Кочовског, јер је перформанс о животу и рађању, који је замислио, према њиховим речима, није био пригодан за ову свечаност.