Прочитај ми чланак

У Андрићграду откривен споменик Његошу

0

  otkriven-spomenik-njegosu-u-andricgradu-481998-velika

(Блиц – РТС)

Књижевник Матија Бећковић је данас на свечаности у Андрићграду открио споменик владики и песнику Петру Другом Петровићу Његошу.

– Добродошао господару у град који је саграђен да би ти имао где и код кога да дођеш. Овим се испунила жеља и твог духовног сина да се вратиш тамо одакле се некада давно отишао, а чини се да ниси никада ни одлазио – казао је Бећковић.

Он је додао да је “Његош дошао у град, који је Кустурица подигао увремену када су градови, мостови и споменици рушени”.

Споменик је постављен испред цркве посвећене српском цару Лазару и косовским мученицима. Његошева скулптура је реплика споменика који се налазе у Београду и Подгорици и дело је вајара Сретена Стојановића. Председник Републике Српске Милорад Додик је казао да споменик представља “вечно сведочење о љубави према Његошу”.

– Постављање споменика Његошу знак је незаборава. Он остаје вечно иза нас и наше идеје, иза Емира и свих људи који су дали свој допринос овом здању”, рекао је Додик.

Режисер Емир Кустурица је рекао да је подизање споменика Његошу у Андрићграду “захвалница духовном оцу и мислиоцу, који је своје животно дело стварао и као владика и као духовник”.

Овој, како се наводи, јединстевној светковини организованој поводом прославе обележавања 200 година од рођења владике Његоша, присуствовали су председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко, министри из Владе РС, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и велики број званица из јавног културног, верског и политичког живота Републике Српске и Србије.

Споменик Његошу, кога је нобеловац Иво Андрић доживљавао као „трагичног јунака косовске мисли”, дело је вајара Сретена Стојановића.

-Споменик Његошу у Андрићграду је постављен поводом 200 година од његовог родјења.