Прочитај ми чланак

СРПСКА ЕЛИТА: Завршен “Бољшој” фестивал

0

Nana i Emir Kusturica

(Вечерње новости)

На Мокрој Гори завршен први међународни музички фестивал „Бољшој“, посвећен руским композиторима. Тачке спајања руске и српске културе запостављене су, ми смо успели да их избацимо у први план – рекао је организатор Кустурица.

МОКРА ГОРА – Сусрет врхунских, признатих и познатих музичара са талентима из Србије и Републике Српске један је од остварених циљева првог Међународног фестивала класичне музике „Бољшој“ одржаног у Мокрој Гори. Најбољи млади музичари награђени су „бабушкама“ и приликом да на почетку каријере упознају и осете интернационалну сцену.

Жири у чијем су саставу били професори Зоран Комадина, Виктор Бајлер и Рита Кинка, одлучио је да су фестивалске награде заслужили: Трио Трујановић, Сарамандић и Оваскаинен, Дамјан Сарамандић, као и Иван Башић.

Намера организатора Емира Кустурице била је да Србија добије фестивал класичне музике, довољно добар да се нађе на европској мапи музичких догађаја. Звучна имена светске класике, позитивно су оценила први „Бољшој“.

– Изванредно искуство. Необично је свирати класичну музику на отвореном простору, међу планинама, у срдачној и топлој атмосфери за коју су се организатори побринули – каже Душан Михели, менаџер Чешког народног симфонијског оркестра који је после наступа хора „Мелоди“, уз неми Ејзенштајнов филм свирао композицију Шостаковича, а затим и Кустуричину панк оперету „Време Цигана“, заједно са ансамблом „Врело“ и „Но смокинг оркестра“.

Фестивал је затворен наступом руског пијанисте Јурија Розума.

– Природа и отворени простор буде емоције, али сам ипак одлучио да наступ одржим у дворани, страхујући да се интеракција са публиком може распршити под ведрим небом – рекао је Розум.

Први фестивал класике у Мокрој Гори био је посвећен руским композиторима.

– Тачке спајања руске и српске културе запостављене су, ми смо успели да их избацимо у први план на овом необичном месту где се пре неколико година налазила само једна осушена шљива и пласт сена. Мој циљ је да сваке године имамо четири фестивала. Поред филмског фестивала „Кустендорф“, фестивала класичне музике „Бољшој“, намера нам је да успоставимо позоришни и плесни фестивал – нагласио је Емир Кустурица, организатор фестивала.