Прочитај ми чланак

Преминуо сликар и вајар Милош Шобајић

0

Славни српски сликар Милош Шобајић преминуо је данас од последица вирусом ковид-19 у 76. години, потврђено је Тањугу. Шобајић је примљен у КБЦ "Драгиша Мишовић" 5. априла, а две недеље касније прикључен је на респиратор.

Милош Шобајић је рођен 1945. године у Београду, дипломирао је на Ликовној академији у Београду 1970, а деценијама уназад је живео и радио у Паризу. Био је ванредни професор на Луиxун Академији у Шењангу у Кини.

Printscreen

Излагао је на више од 400 групних изложби у земљи и иностранству.

О Милошу Шобајићу је направљено низ телевизијских филмова и репортажа у земљи и иностранству, а библиографски подаци о њему садрже више од 700 текстова.

Шобајић је излагао на преко 70 самосталних изложби, међу којима се издвајају изложбе у Лос Анђелесу, Паризу, Чикагу, Њујорку, Венецији, Немачкој, Београду…

Дела Милоша Шобајића налазе се у бројним музејима и јавним колекцијама, попут Фонд Натионал д Арт Цонтемпораин у Паризу, Македонском музеју за савремену уметност у Солуну, Музеју минијатура у Амстердаму, Националној Пинакотеци у Атини, музејима у белгији, Швајцарској, Египту.

Милош Шобајић Фото: Филип Краинчанић/Нова.рсМилош Шобајић Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс
У Галерији Комбанк Дворане 5. марта отоврена је излозба слика, скулптура и видео радова Милоша Шобајића, а љубитељи уметности у његовим делима моћи ће да уживају до 1. маја.

На отварању изложбе представљена је и књига Милоша Шобајића „Мојих девет живота“ у издању Вукотић медије.

На изложби, посетиоци могу да виде седам монументалних слика насталих у последњих десетак година, као и слику која је обележила почетка Париског стваралаштва сликара, али и три уметникове скулптуре које су излагане широм Европе.

Милош Шобајић је на отварању изложбе поручио да она описује његових последњих 20 година рада, које сврстава под заједничку тему: „прогони“.

Наведена уметничка дела након изложбе остаће и представљаће део трајне уметничке поставке Комбанк Дворане, која ће на овај начин одати посебну пажњу и простор посветити највећем сликару данашњице.