Прочитај ми чланак

Преминуо глумац Тихомир Тика Арсић

0

Славни српски глумац Тихомир Тика Арсић преминуо је данас у 64. години после дуге и тешке болести, преносе београдски медији.

Тихомир Арсић је две године боловао од рака панкреаса.

Foto: Printscreen

“У мају прошле године сам се припремао за опскурну филмску улогу човека који умире од рака. Пет месеци сам се припремао за тај лик, први пут сам ишао у теретану и тренирао бокс, Мало пре почетка снимања, које је требало да траје два и по месеца и буде врло захтевно, превентивно сам отишао код лекара на детаљније прегледе. Како скоро 20 година нисам играо тако велику улогу на филму, мислио сам да је у реду да будем сигуран да сам добро и да нећу морати да правим паузу. Урадио сам неколико скенера и магнета, мада сам био здрав и нисам осећао никакве тегобе. Тако сам случајно сазнао да имам канцер на глави панкреаса”, рекао је он раније за “Глорију”.

У досадашњој каријери одиграо је бројне позоришне и филмске улоге. Од 1984. године је члан Народног позоришта где је играо представе Рат и мир, Ромео и Јулија, Црвени шал, Коштана и друге. Добитник је две велике награде – “Златни витез“ и награда “Раша Плаовић“. Након тога се повукао из позоришта, а на филму се појављивао тек повремено.

На великом платну се први пут појавио 1975. у филму Синови. Велику популарност стекао је 80-их година, када су годишње излазила по три филма у којима игра једну од главних улога. У периоду од 1981. године и филма Дечко који обећава до 1989. и Боја на Косову, Арсић је глумио у 22 филма, једној серији и једном ТВ филму.

Деведесетих година Арсић се први пут повукао из света глуме. Снимио је неколико филмова: Солунци говоре, Девојка с лампом, Удри јаче манијаче, Покондирена тиква, те серију Театар у Срба. Окушао се и као продуцент у филму Условна слобода из 2006. Поново је био продуцент, овог пута у серији Шесто чуло. Међутим, због неспоразума, серија је угашена након шест епизода. Касније је тумачио начелника у филму Ма није он такав из 2011, као и владику Николаја Велимировића у Стојте галије царске.

Телевизијска публика имала је прилику да га види у улози Барона у другој сезони популарне серије Убице мог оца. Током 2018. глумио је у серији Шифра Деспот, те филмове Заспанка за војнике и Краљ Петар Први у славу Србије.

Арсић је такође био и у политичким водама. До 2008. године био је члан Демократске странке Србије, а исте године придружио се новооснованој Српској напредној странци. Био је саветник за културу премијера Александра Вучића, кога веома цени. Данас је Тихомир члан председништва странке, а од 2018. је државни секретар у Министарству културе.