Прочитај ми чланак

КО БОЉЕ ГЛУМИ: Срби Хрвате, или Хрвати Србе? (Видео)

0

У филмовима и серијама новије продукције неретко су хрватски глумци играли улоге у којима су морали да говоре на српском језику, и обрнуто – видели смо велики број наших глумаца који су глумили на хрватском.

Мила Елеговић као српска фолк звезда

Мила Елеговић, домаћој публици најпознатија по улози Ирене Гробник из хрватске хумористичке серије „Битанге и принцезе“. У истоименој серији, Мила је глумила и Иренину двојницу – фолк певачицу Миладојку Потлеушу из Београда.

Мила је рођена 1970. године у Загребу и стални је члан позоришта „Комедија“. Недавно је на Фесту промовисала филм „Загреб капућино“, када је открила да прижељкује улогу у неком српском филму.

Тамара Гарбајс као Лела из „Читуље за Ескобара“

Глумица Тамара Гарбајс у филму Милорада Милинковића „Читуља за Ескобара“ глуми на екавици. Она игра Лелу, загонетну девојку, која је некада била мушко, а у коју се заљубљује главни лик, лош момак Ганди, кога глуми Војин Ћетковић.

Тамара Гарбајс рођена је 1976. године у Загребу, а српској публици је добро позната из серија „Љубав у залеђу“, „Обични људи“, а имала је и мању улогу у домаћој серији „М(ј)ешовити брак“.

Рене Биторајац као српски полицајац

Глумац који каријеру претежно гради у Хрватској Рене Биторајац такође се појавио у филму Милорада Милинковића „Читуља за Ескобара“, у улози полицајца.

Рене је рођен је 1972. године, а завршио је Академију драмске уметности у Загребу. Нашој публици познат је из серија „Наша мала клиника“ где глуми једног од доктора, као и по улози Робија у „Битангама и принцезама“.

Ванеса Радман као Добрила у“Синђелићима“

Хрватска глумица Ванеса Радман појавила се у пилот епизоди серије „Синђелићи“ – нашем пандану популарне шпанске серије „Серанови“, и то у једној од главних улога. Ванеса је, поред Воје Брајовића у једној епизоди глумила његову супруги Добрилу. Нажалост, због неслагања са редитељем, Ванесу је у наредним епизодама заменила домаћа глумица Снежана Богдановић.

Ова хрватска глумица рођена је у Крижевцима 1974. године. Нашој публици позната је по улогама у хрватским серијама „Понос Раткајевих“ и „Обични људи“, које су се емитовале и на нашим ТВ каналима. Занимљиву улогу остварила је и у једној епизоди домаће криминалистичке серије „Шесто чуло“.

Ненад Стојменовић као загребачки фудбалер

Након што је постигао успех у серији М(ј)ешовити брак, Ненад Стојменовић отишао је у Хрватску где је снимао серију „Љубав у залеђу“. Ненад је у овој серији играо младог фудбалера Огњена са проблематичним љубаним животом, а партнерке у серији биле су му хрватске глумице Тамара Гарбајс и Јелена Вељача.

Ненад Стојменовић рођен је у Београду 1979. године.

Миодраг Кривокапић као Стипе из „Куд пукло да пукло“

Српски глумац Миодраг Кривокапић се прославио многим улогама како у филмовима и серијама, тако и у позоришту. Најновије остварење му је улога у хрватској серији “Куд пукло да пукло” у којој глуми Ступу Жуља.

Иако се већ публици представио са различитим дијалектима глумећи и Црногорца и Босанца и Хрвата, ни овога пута није изостао његов таленат. Он је на веома убедљив начин научи да одглуми Стипу са правим хрватским нагласком.

Маја Новељић као загребачка богаташица

У серији „Љубав у залеђу“ појавила се још једна домаћа глумица. Маја Новељић у серији глуми Гогу, супругу пропалог фудбалера Владе, која га вара са главним градским сумњивим момком, Френкијем Фишером.

Маја Новељић Ромчевић Ромчевић рођена је у Подгорици, дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, а домаћа публика зна је и из серије „Жене са Дедиња“.

Јана Милић као Лејла у серији “Ларин избор”

Јана Милић је српска глумица која је добила једну од већих улога у хрватској серији

“Ларин избор”. Глумила је Лејлу, љубавницу једног од највећих криминалаца у граду, а покушавала је да главном јунаку раскринка брак са Ларом.

Улогу је схватила озбиљно па је тако и усавршила икавицу како би што верније показала да је научила хрватски, што јој је и задатак у серији.

Извор: Блиц.рс