Прочитај ми чланак

Етничка мржња из Сарајева

0

monika-beluci-emir-kusturica
(Политика)

Кустурица је велики редитељ и велики издајник свог народа – изјавио је приликом посете Зворнику Бакир Изетбеговић бошњачки  члан Председништва БиХ, пренели су медији. Изетбеговић је рекао да због тога Кустурица нема  његову подршку да било шта ради у БиХ.

Ова хистерична изјава изазвала је реакције у овдашњој јавности и међу уметницима и Кустуричиним колегама који су и сами више пута доживели овакво етикетирање. Писац Душко Ковачевић подсећа да  „све то није ништа ново, али је болно што не застарева”, а редитељ Дарко Бајић каже да је Изетбеговић изрекао гомилу глупости за редитеља чија су дела део светске културне баштине.

Емир Кустурица почео је ових дана снимање филма „На млијечном путу” на обронцима Зеленгоре, а два од три члана Председништва БиХ – Жељко Комшић из реда хрватског народа и бошњачки члан Бакир Изетбеговић – покушали су да забране Оружаним снагама Босне и Херцеговине да технички подрже снимање овог филма.

Комшић и Изетбеговић су одлуку донели без консултација са српским чланом Председништва Небојшом Радмановићем.

Кустурица каже да има све потребне дозволе са снимање филма „На млијечном путу”, a саопштење „двочланог” Председништва сматра „чаршијском причом” појединаца из Сарајева.

„Моји родитељи су били чиновници, тако да сам научио да је за све потребно испунити процедуре, а то сам и урадио”, рекао је Кустурица агенцији Срна.
Како подсећају медији БиХ, Председништво се није сматрало надлежним ни за уступање војнотехничке опреме када је холивудска звезда Анџелина Џоли у Федерацији БиХ снимала филм „У земљи крви и меда”.

Министарство одбране БиХ у уторак је потврдило да је продуцентска кућа из Требиња поднела захтев за добијање одређене количине војног наоружања за потребе снимања Кустуричиног филма.

Тај ресор је саопштио да је то устаљена процедура и да су неки реквизити већ коришћени у филму „У земљи крви и меда”.

Дан касније уследило је саопштење Председништва БиХ којим се начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, генерал-мајору Анти Јелечи, налаже да суспендује одлуку Министарства одбране БиХ о издавању опреме и наоружања са припадајућим војницима за потребе Кустуричиног филма.

Саветник за унутрашњу политику и односе с медијима у Комшићевом кабинету Дамир Бећировић потврдио је да Председништво тражи суспензију поменуте одлуке, због тога што о свему, како је рекао, то тело није консултовано, чиме је, како тврди, прекршена уобичајена процедура у оваквим случајевима. Саветник српског члана Председништва Ђорђе Латиновић демантовао је да је Председништво БиХ суспендовало одлуку Министарства одбране БиХ, као и да таква одлука колективног шефа државе не одражава став сва три члана, пре свега члана из РС Небојше Радмановића.

Према његовим речима, из Министарства одбране раније је предочен став према којем Кустуричина иницијатива и не представља захтев за „употребу” него за „позајмљивање” материјално-техничких средстава Оружаних снага БиХ .

Од опреме су потребна два камиона ТАМ 150, три противавионска топа М-55, три пушкомитраљеза М-60, четири бровинга 12,7 мм, две хаубице 105 мм, два минобацача 120 мм, као и две праге

„Глас српске” преноси да је заменик министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио да, за сада, не постоји никаква одлука нити захтев из Председништва БиХ о спречавању издавања опреме за филм „На млијечном путу”. Постоје једино дописи из кабинета председавајућег према ресорном министарству, што практично значи да је одлука Министарства одбране БиХ и даље на снази, поновио је Околић.
Он је додао да је већ реализована једна одлука Министарства одбране БиХ о уступању чамаца за снимање Кустуричиног филма.

Град Требиње понудио је Кустурици коришћење свих расположивих ресурса.

Маја Кустурица: Имамо све дозволе

У име продуцентске куће „Раста филм”, Маја Кустурица је јуче саопштила да је за настали проблем сазнала из новина. – Све дозволе које смо тражили су одобрене. Нико се није ни обраћао Бакиру Изетбеговићу. Надлежно је Министарство одбране, па се надам да Председништво то не може да спречи – рекла нам је Маја Кустурица.

Емир Кустурица: Ко је Бакир Изетбеговић

Жао ми је што  Бакир Изетбеговић тако тешко стечен ауторитет и велику политичку славу, велике политичке подухвате у којима је учествовао, троши на мене. Стварно му је безвезе да на оваквог примитивца и глупана као што сам ја троши време. Има он паметнија посла у држави која не постоји.

Наслушао сам се етикетирања још од 1981. када сам први филм направио и када ме је сарајевски Ас оплео. И то траје. Ја сам тамо постао као онај предмет у старим циркусима–ко јаче опали и ко ктрене на мене, тај је одрастао. Као да сам боксерска лутка.

Али, то ми не смета, јер према Изетбеговићу не гајим никаква осећања. Што се тиче опреме, он не може ништа технички да уради, јер их је тројица у Председништву.

Основно питање је ко је Бакир Изетбеговић? Могли бисмо да кажемо да је он син покојног Алије и мајке којој не знам име, а ако би неко желео да дође до неког његовг резултата, морао би добро да се потруди.