Прочитај ми чланак

Емир Кустурица снима документарни филм о почетку Првог светског рата

0

kusturica

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да ће документарни филм, који ће снимити поводом 100 година од почетка Првог светског рата, приказати историју онаквом каква је заправо била, на жалост, многих који желе да је преиначе.

Кустурица истиче да ће овај филм приказати и неке чињенице које су претходиле Сарајевском атентату и које ће доказати да хици Гаврила Принципа у аустроугарског престолонаследника нису били узрок великом злу.

„То ће бити филм у коме ћу укрстити мисли највећих живих историчара, где ће стварни узроци рата испливати на површину, да би се створио документ који би заменио таблоидну причу о томе да су пуцњи у Сарајеву започели рат. Тај рат није почео на Видовдан 1914, већ 27. јула исте године када је војник аустоугарске царевине пуцао преко Саве у српског војника и убио га“, истакао је Кустурица.

Он је додао да је стриц Франца Фердинанда, после пуцња у Сарајеву, рекао да је тиме што је убијен његов синовац задовољена божја правда. „Да не говорим о томе да је Фердинанд у Босну дошао на маневре који су требали да почну на граници са Србијом“, рекао је Кустурица.

Прослављени режисер нагласио је да ће део документарца бити снимљен и на вишеградском мосту, и у аутентичним кућама заосталим из тог времена.

Кустурица је подсетио да ће 100 година од почетка Првог светског рата бити обележено у Андрићграду, на Видовдан наредне године, где ће бити организовано низ стручних предавања, промоција књига са овом тематиком, а настојања су да се приреди и међународни конгрес који ће окупити релеванте историчаре, који ће дати истински суд о кривцима и покушајима да се чињенице замене.

Током викенда у Андрићграду је одржан први састанак Међународног одбора Андрићевог института за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата којем су, осим Кустурице, присуствовали и директор Одељења за историју Андрићевог института Мирослав Јовановић, Олег Арајпетов из Москве, Светозар Рајак са Лондонске школе економије и политике, директор Ахирва Србије Мирослав Перишић и секретар Архива Иван Обрадовић.

(Срна)