Прочитај ми чланак

Де Ниро „затресао“ Србију

0

robert de niro

Недавна наводна изјава чувеног глумца Роберта де Нира да се „осећа као Србин“ изазвала је праву пометњу у српским медијима. На ову удицу упецали су се и неки озбиљни листови, али се након мало дубљег новинарског истраживања испоставило да су његове речи извучене из контекста и интервјуа који је чувени глумац дао новинару једне српске новинске агенције још пре седам година.

Није први пут да се српски медији упецају на разне протурене изјаве светски познатих глумаца, посебно када позитивно говоре о Србији која већ деценијама није на најбољем гласу, док се Срби често у холивудским филмовима представљају као – лоши момци.

Није тајна да је Де Ниро велики навијач Новака Ђоковића који мечеве најбољег тенисера света гледа из његове ложе и страсно навија за Нолета. За бившу Југославију, а посебно за Србију везују га лепе успомене још из периода када је као непознат младић пре више деценија крстарио овим просторима.

– Сећам се времена кад сам био у Београду. То је било сјајно, заиста изузетно. Град је добро изгледао. Сигуран сам да је и данас исти, ако не и лепши. Било би заиста лепо бити тамо и снимати филм. Не знам какве су шансе за то сада, али могло би да се деси. Можда сам делом Србин – рекао је Де Ниро пре седам година за Фонет и подсетио многе да је својој ћерки дао име Дрина по једној од најлепших наших река.

И изјава Том Хенкса коју је, наводно, пре неколико година дао у интервјуу за кабловску станицу Е, да је: „Косово одувек било српско и да ће поново бити једног дана,“ изазвала је лавину коментара на Балкану. Профил америчког глумца на Фејсбуку био је затрпан коментарима.

Хенкс је познат у Холивуду по свом интересовању за историјске теме, учествовао је заједно са Стивеном Спилбергом у документарно-историјском филму о Другом светском рату. Србе је упоредио са Јеврејима, који упркос свему никада нису губили веру у своје корене. Хенкс је растао под окриљем бројних религија, па је тако био римокатолик, мормон, назарен и евангелиста, али се од 1988. године крсти са три прста, а све због љубави према другој супрузи и глумици Рити Вилсон, која је одгајана у духу Грчке православне цркве. Тако је чувени Оскаровац постао најпознатији православац у Холивуду.

– Венчао сам се у истој цркви где ми је жена крштена, а и наша деца су православци – рекао је Хенкс и додао да за православни Божић и Васкрс редовно иде у цркву Свете Софије у Лос Анђелесу где се причешћује са породицом.

Због љубави у православље је прешао и Деј Гахан, певач групе Депеш Мод. И Боб Марли је умро као православац! Бар тако тврди Колин Грант, аутор књиге „Ја и ја: природна мистика“.

– На Јамајци постоји више растафаријан заједница које се зову куће. Марли је на почетку припадао кући која се звала Најбиби. Временом се уморио од тога и придружио Етиопској православној цркви – рекао је Грант.

Инспирација у српској поезији

Истакнути православац је и сер Џон Тавенер, прослављени енглески композитор класичне музике, који је 1977. године приступио Руској православној цркви. Утицај православља, нарочито византијског канона, постао је доминантан у његовим делима, по којима је стекао светску славу. Тавенерова „Завеса храма“ из 2003. године компонована је по текстовима из антологије „Средњовековна и ренесансна српска поезија 1200-1700“, аутора Предрага Р. Драгића Кијука.

Свој на своме

Стивен Сигал већ неколико дана борави у Србији, где је у Београду на платоу испред Народне скупштине са својим бендом и публиком дочекао и Нову годину. Чувени акциони херој и јунак бројних холивудских филмских хитова је истакао да се у Србији осећа као свој на своме.
– Много је људи у Америци који не цене моје пријатељство са Владимиром Путином, као и ово са Србијом, али то неће ништа променити. Сада ми је пуно срце, дошао сам на место где се осећам свој на своме – рекао је Сигал и посебно истакао да су Срби народ који воли.

Извор: Вести онлајн