Прочитај ми чланак

ЗАЈЕДНИЧКА ЦАРИНА Србије и Северне Македоније – Један прелаз много збрке

0

Иако је циљ заједничке царине Србије и Северне Македоније био да се смање гужве и чекања, то се није догодило. Сигнализација још није урађена, жале се возачи

СРБИЈА и Северна Македонија од понедељка су увеле заједничку царину на граничном прелазу Прешево – Табановце. Нови начин организације требало је да смањи гужве и чекање, али то се засад није догодило.

FOTO: PRINTSCREEN AMSS

 

Према речима читаоца „Новости“, на интегрисаном граничном прелазу Прешево – Табановце потребно је још много урадити да би се осетила предност оваквог потеза.

– Осим заједничких контејнера у којем седе гранични полицајци, буквално ништа од вертикалне и хоризонталне сигнализације није урађено. Остале су старе ознаке, које сугеришу да аутобуси приликом изласка из Северне Македоније и уласка у Србију треба да иду у десну траку – наводи наш саговорник. – Међутим, они морају да иду у крајњу леву линију, што ствара приличан хаос када се препрече између путничких возила.

Како тврде наши возачи, аутобуси у међудржавну зону углавном уђу у десну траку, па морају да се кроз гужву пробијају улево. Додатни хаос праве и теретна возила, која заузимају по две десне траке.

– Добра ствар је што су на српској граници постављени нови дисплеји који обавештавају возаче које траке су отворене за пролаз – истиче наш саговорник. – Али то побољшање кваре стари индикатори, који нису демонтирани и који сви показују сигнал „икс“, као да су пролази затворени. Тек испод њих троструко мањи нови сигнализатори показују да је линија отворена.

У „Путевима Србије“ кажу да нису надлежни за постављање сигнализације на граничним прелазима. За тај посао је задужена Дирекција за имовину.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево – Табановце, преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Нова процедура би требало да буде знатно лакша за 22 српске компаније које извозе у Северну Македонију. Оне су добиле статус овлашћеног привредног субјекта, што значи да саме завршавају део царинске процедуре.

 

ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА

НА граничном прелазу Прешево – Табановце са српске стране границе је постављено шест кућица из којих ће полицајци и цариници контролисати аутомобиле и аутобусе. За путнике који из Србије путују у Северну Македонију контролу обављају српски цариници на северномакедонском прелазу, а за путнике који путују ка Србији македонска гранична служба ће обављати контролу на српском прелазу.