Прочитај ми чланак

Срби лобираjу у Србији за Хрвате на штету Србије!

0

Duvanska industrija1
(Курир)

Саша Омић, заступник Творнице духана Ровињ, утиче на то да се задрже ниске царине на увоз хрватских цигарета иако је Хрватска ушла у ЕУ, па подигла царинске баријере према српским цигаретама.

Послују на штету наше земље
Саша Омић, директор представништва Творнице духана Ровињ (ТДР), кум Драгана Шутановца, високог функционера ДС, лобира да Србија задржи ниске царине на увоз хрватских цигарета, што би могло да има разорне последице по домаћу дуванску индустрију, сазнаје Курир.

Уласком Хрватске у Европску унију царине на увоз цигарета из Хрватске би требало да буду повећане са 15 на 57 одсто и да буду исте као и за остале чланице ЕУ – на српске цигарете у Хрватској су подигнуте царине чим је Хрватска постала члан ЕУ. То повећање, како наводе у ТДР, коштаће их додатних царина од десет милиона евра годишње, па Хрватска покушава да измени Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између Србије и ЕУ и задржи постојеће повластице.

Нисмо радили за Творницу духана

Спекулисало се да је консултантска кућа „Алтис“, док је њен власник био Божидар Ђелић, бивши министар и члан ДС, радила за Творницу дувана Ровињ.
Међутим, Момо Кијановић, директор „Алтиса“, каже за Курир да никада нису радили за ТДР. – „Алтис“ се не бави лобирањем – додао је он.

Угрожено пословање
У домаћој дуванској индустрији тврде да им је угрожено пословање и истичу да би могли да пребаце део локалне производње из Србије у своје фабрике у ЕУ.

– Шутановчев кум покушава да се избори за одржавање повољног положаја за хрватски ТДР – наводи саговорник Курира.

Драган Шутановац, високи функционер ДС, признаје да је Саша Омић његов кум, али истиче да се никада није мешао, нити интересовао како послује фирма за коју ради.

– Не видим шта је спорно. То би значило да моји кумови не смеју да раде да ја не бих доспео у новине – додао је он.

Да је у току огромна лобистичка акција потврдио је и портал Еурактив, који је пренео незваничну изјаву саговорника из Европске комисије да се у преговорима не тражи повећање квота за извоз хрватских цигарета у Србији, већ да се задржи постојећа од 1.625 тона.

Преговори трају
Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине, негира да ЕУ притиска Србију. Све земље чланице споразума ЦЕФТА, међу којима више није Хрватска, преговарају са ЕУ у вези с робом из Хрватске.

Нама је то у интересу
Наравно да је у интересу ТДР да се задржи постојећи трговински режим. Једино што вам можемо рећи јесте то да је у преговорима с Србијом преговарачка страна ЕУ, а не ТДР – кратко су одговорили у представништву ТДР у Србији.