Прочитај ми чланак

РУСИ ЈАСНИ: ЕУ правила – код нас то не важи

0

Бања Лука -- Услови за извоз производа из Републике Српске у Руску Федерацију били су тема прве видео-конференције.

g

Бања Лука — Услови за извоз производа из Републике Српске у Руску Федерацију били су тема прве видео-конференције.

На конференцији су учествовали представници надлежних институција Санкт Петербурга и Привредне коморе Републике Српске, Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и привредника из Српске.

Из Привредне коморе Републике Српске саопштили су да је на питања у вези са потребним сертификатима за извоз на тржиште Руске Федерације, усклађивањем документације и производног процеса одговарао стручњак из области сертификације Центра за развој и подршку предузетништву из Санкт Петербурга Димитри Тутајев.

Он је напоменуо да су услови за извоз на тржиште Руске Федерације исти и за извоз у све земље чланице Евроазијске уније, али да стандарди који важе у ЕУ не важе и на руском тржишту.

„То значи да је за извоз из Републике Српске, односно БиХ, потребно испунити услове које траже институције Руске Федерације, те да представници Центра за развој и подршку предузетништву, преко Привредне коморе Републике Српске, стоје на располагању домаћим привредницима за све видове подршке“, рекао је Тутајев.

Нове видео-конференције са представницима надлежних институција из Руске Федерације требало би да се одржавају и у наредном периоду, а термин одржавања и теме зависиће од интереса домаћих привредника.