Прочитај ми чланак

Путин узвраћа ударац: Хтели су да казне Москву…

0

Руски председник Владимир Путин продужио је забрану увоза хране са запада за још 18 месеци, после одлуке ЕУ да продужи санкције Русији због Украјине.

САД и ЕУ су Русији увеле неколико рунди санкција да би казниле Москву због припајања Крима и подршке побуњеницима на истоку Украјине. Укидање санкција је условљено напретком у примени мировног споразума за Украјину из 2015.

foto: flickr

Русија тврди да се споразум не примењује кривицом Кијева.

Санкције су нанеле штету руској економији, ограничавајући јој приступ глобалним финансијским тржиштима и спречавајући увоз важних технологија.

Подсетимо, у свету букти и трговински рат између САД и Кине. САД су направиле нови списак увозних кинеских производа у вредности од 200 милијарди долара годишње на које би од септембра могле бити уведене таксе.

Кина је одмах реаговала и саопштила да ће бити приморани да предузму узвратне мере после нових америчких претњи таксама на 200 милијарди долара увоза из Кине.

На „удару“ је и Немачка, коју је амерички председник Доналд Трумп оптужио да је под контролом Русије. Трамп критиковао је енергетски споразум између Берлина и Москве, истичући да Русија контролише Немачку кроз енергетске ресурсе.

Вашингтон је поново упозорио западне фирме које улажу у руски гасовод Северни ток 2 ка Немачкој, да ризикују увођење санкција.

Продужена забрана трајаће до 31. децембра 2019.