Прочитај ми чланак

Премијер Дачић у посетии Мајкрософту, ПејПалу, Ораклу, …

0

Majkrosofta(Телеграф,фото:  openbuildings.com,  PayPal)
Премијер Ивица Дачић има уговорен састанак са компанијојм ПејПал, а у оквиру српско-америчке ИЦТ мисије биће одржани и сусрети са руководством компанија Мајкрософт, Оракле, Циско, Ејпл и ИБМ.

Српско-америчка ИЦТ мисија, која се одржава од 9. до 16 маја у Америци, биће посвећена проширењу билатералне трговине и инвестиција између САД и Србије. Циљ ове мисије је да се америчким ИТ компанијама што прецизније прикажу могућности српског ИТ тржишта, у циљу интензивирања сарадње.

На овом догађају учествоваће америчке ИТ компаније, представници Владе Србије, представници водећих ИТ компанија из Србије као и представници амерчких компанија које већ имају представништва у Србији.

Амерички ИТ бизнис представљаће водећи људи компанија Мајкрософт, Ејпл, Интел, НЦР, ХП, Циско, ИБМ, Оракле, ЕМЦ, Амазон, ПејПал и Телесинг, а многе од њих већ имају представништва у Србији.

Српску делегацију у Америци предводиће премијер Ивица Дачић. У делегацији су и Мајкл Д. Кирбy, амбасадор САД у Србији, Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству одбране, Стефан Лазаревић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Слободан Недељковић, помоћник Министра унутрашњих послова, Дејан Шмигић, директор Републичке радиодифузне агенције.

Предраг Петронијевић, заменик директора РРА, Јасна Матић, специјални саветник у Министарству финансија и економије, Иван Симич, директор Пореске управе Републике Србије, председник компаније “Комтрејд” Веселин Јевросимовић, потпреседник компаније “Комтрејд” Симон Таyлор, као и стручњаци компанија Сага и Ассеко. Делегацију ће још чинити и представници америчких ИТ компанија која имају представништва у Србији (ХП, Интел, Циско).

Наша делегација састаће се прво са челницима Мајкрософта, затим са Интел корпорацијом, а потом и са високим руководством компаније ХП. Премијер Ивица Дачић затим има уговорен састанак са руководством ПејПал-а, а у оквиру ове српско-америчке ИЦТ мисије биће одржани и састанци са руководећим људима компанија Оракле, Циско, Ејпл и ИБМ.

Потписивање Меморандума о разумевању између Владе САД и Владе Србије у области информационих и комуникационих технологија додатно је повећало интересовање америчких компанија да сазнају више о Србији и могућностима у овом сектору.

paypal-hands2-e1345649731505Србија нагло постаје центар за развој софтвера и услуга. Америчке фирме као што су Мајкрософт, Интел, Сител, Телесигн и НЦР су у последњих неколико година отвориле или прошириле своје пословање у Србији. Високообразована, јефтина, и вишејезична радна снага Србије били су покретачки фактори раста. Очекује се да ће се овај тренд у наредним годинама убрзати, те да ће све више мултинационалних ИЦТ компанија обраћати пажњу на Србију у том погледу.

Процене су да ће у 2013. години ИЦТ сектор у Србији порасти за 5 до 6% и достићи 1,05 милијарди долара. Очекује се да ће повећане потребе банака, фирми из приватног сектора као и Владе Србије за свеобухватним ИЦТ решењима довести до овог раста. Приступни фондови ЕУ намењени науци и технологији и пројектима е-управе такође ће допринети експанзији у овом сектору у Србији.

Према подацима Министарства за телекомуникације и информационо друштво ИТ потрошња у Србији је у 2012. износила 920 милиона долара, што на годишњем нивоу представља раст од 2,8 одсто. Тренутно, продаја хардвера представља чак 60 одсто промета на српском тржишту, док ИТ услуге чине 22 одсто, а софтвер 18 одсто.