Прочитај ми чланак

Премијер Дачић: Чланство у ЕУ нема алтернативу

0

Dacic ivucic_620x0

(Танјуг)
БЕОГРАД – Отпочињање приступних преговора са ЕУ неће одмах донети бољитак српској економији, али ће се то сигурно десити у наредном периоду, уверен је премијер Србије Ивица Дачић.

Истичући да је „сутра историјски дан за Србију“ и да очекује „безуслован датум“ за отпочињање приступних преговора са ЕУ, Дачић је нагласио да у процесу европских интеграција Влада види потенцијал и могућност да грађанима обезбеди стабилнију, безбеднију и сигурнију и економски перспективнију будућност .

У уводном излагању на конференцији „Србија на путу ка ЕУ – утицај на економију“, Дачић је нагласио да чланство Србије у ЕУ нема алтернативу.

Одговарајући критичарима напора Владе Србије, која је све своје активности усмерила на добијање датума од ЕУ, који сматрају да се треба окренути другим циљевима, Дачић је запитао: „А шта је алтернатива?“

Од сутра, Србија ће се посветити новим циљевима и то ће значити нови почетак за нашу земљу, рекао је.

Дачић је подсетио да је Хрватска у току преговора са ЕУ до данас добила 11 милијарди евра из предприступних фондова, а Литванија око пет милијарди евра за пет година.

Дачић је подсетио да је БДП данас у Србији на нивоу од 65 одсто БДП-а из 1989. године, наглашавајући да због тога Србија нема више времена да чека и мора што пре да убрза свој развој, а у томе јој може помоћи и приближавање и чланство у ЕУ.

Досадашњи ток европских интеграција је допринео да се интензивира борба против корупције и организованог криминала у Србији, да се унапреди пословни амбијент, а на том путу Влада је усвојила велики број закона на унапређењу пословне климе

Пре тога, у Србији се законодавство мора прилагодити оном у ЕУ, и зато је потребно да се у те преговоре укључе професионалци, који знају о чему је реч, о детаљима који „живот значе“, казао је Дачић.

Тренутна конкурентност српске привреде није на задовољавајућем нивоу и она се може подићи како преговори са ЕУ буду напредовали, уз велике напоре који ми у Србији морамо уложити и доласком страног капитала, казао је Дачић.

Дачић је позвао представнике пословне и финансијске заједнице у Србији заједно са владом раде на побољшању пословне климе.

 

Калановић: Да покажемо да ће Србија најбрже ући у ЕУ

Пред Србијом је озбиљан посао на путу преговора о уласку у ЕУ и ми треба да подигнемо лествицу за достизање тог циља, без обзира што ћемо најкасније добити датум за преговоре, треба да покажемо другим европским државама да ћемо најбрже ући у чланство Уније, изјавила је данас министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић.

„Србија се угледа на земље које су прешле пут ка чланству у ЕУ, тако што су у том процесу паралелно градиле и унапређивале своје економске системе“, казала је она, и додала да су неке од тих земаља урушиле свој економски систем и градиле нови испочетка, док су друге унапређивале постојећи, а тај други пут је изабрала и Србија.

Калановић је оценила да су нове инвестиције и подизање конкурентности циљеви на којима ради целокупна државна администрација у Србији, и до сада је било позитивних помака, али је остало још пуно посла да се уради.

Када је реч о постизању политичке и макроекономске стабилности, Калановић је оценила да у том процесу морају да учествују сви – од локалне, покрајинске и републичке администрације и институција, до сваког грађана појединачно.

„Србија мора на путу ка ЕУ више пажње да посвети не само развоју образовања, већ и развоју иновативности, јер је то оно што ће подићи конкурентност привреде“, предочила је министарка.

Калановић је рекла де је Министарство регионалног развоја при крају доношења Стратегије регионалног развоја, која ће дефинисати вођење регионалне политике у наредном периоду.

„Грађани Србије са пажњом прате одлуку о почетку преговора са ЕУ, очекујући и надајући се бољем животу и бољем стандарду. Такође, грађани су на домаћој сцени са пажњом пратили одлуку о ребалансу буџета и план владе о реструктурирању друштвених предузећа“, рекла је Калановић и оценила да су преговори са ЕУ и реформе у Србији испреплетане, јер су међусобно повезане.

На конференцији учествује амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, гувернер НБС Јоргованка Табаковић, министарка регионалног развоја Верица Калановић и бројни представници домаћих и страних компанија и банака у Србији.

Организатор конференције је „Бизнис инфо група“, која је покренула часопис „Нова економија, а скуп је одржала уз подршку Америчке агенције за помоћ и развој (USAID).