Прочитај ми чланак

Почело бушење прве истражне бушотине на подручју Републике Српске

0

nafta

(Блиц)
Предузеће “Јадран-Нафтагас”, заједничко предузеће НИС-а и руске компаније “Њефтегазинкор”, започело је бушење прве истражне бушотине „Об-2“ на подручју Републике Српске, у Обудовцу.

Ова бушотина пронађена је на основу сеизмичких испитивања која су спроведена током 2011. и 2012. године на територији Републике Српске, а бушење је поверено НИС-овој сервисној компанији ,,Нафтагас – Нафтни сервиси”.

– Почетак бушења истражне бушотине у Обудовцу не значи аутоматски и проналажење нафте, с обзиром да је према међународној пракси истраживања нафте и гаса, проценат успешности истраживања око 30 одсто, а неуспеха око 70 одсто – изјавио је овом приликом генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Поред Кравченка, свечаној церемонији почетка бушења присуствовали су и Александр Јуревич Вороњин, заменик генералног директора Зарубежњефта и високи званичници Републике Српске, председник Милорад Додик и Жељко Ковачевић, министар индустрије, енергетике и рударства.

У геолошко-истражне радове на територији Републике Српске инвестирано је око 13 милиона долара. Ове године требало би да се изведе бушење још једне бушотине у источном делу РС, на територији општине Бјељина, а планирано улагање за ову годину износи око 19,5 милиона долара.

До краја 2014. године у плану је да се у истраживања нафте и гаса инвестира 40,7 милиона долара, а уколико се докаже постојање резерви нафте, биће уложено још 188,3 милиона долара у експлоатацију.

Нафтни потенцијал РС

На основу плана геолошко-истражних радова за територију РС, до сада је урађено поновно тумачење старих сеизмичких података, као и деконзервација и испитивање две старе бушотине. Истраживања су показала да на овим подручјима постоји потенцијал за проналазак нафте и гаса. Томе су допринела и нова сеизмичка испитивања на релацији Нови Град – Добој од 210 км, затим на истражном простору Семберије , као и на истражном простору Посавине, на потезу од Бања Луке до Зворника и Мајевице.