Прочитај ми чланак

Николић: Србија велико градилиште

0

Баку — Председник Томислав Николић позвао је данас у Бакуу азербејџанске предузетнике да улажу у пројекте у Србији.

„Потписивање договора о економској и технолошкој сарадњи прошле године омогућило је инвестирање у инфраструктуру, туризам и информационе технологије. Један од првих је пројекат азербејџанске компаније за градњу пута у Србији. Ово ће охрабрити будуће инвестиције“, рекао је Николић на бизнис форуму Србије и Азербејџана.

Он је навео и да је Србија „једно велико градилиште“, а предности инвестирања у Србији су вискообразована и квалификована радна снага, повољан географски положај, стимулативна фискална политика.

На бизнис форуму су, како јављају азербејџански медији, представљена три пројека Србије. У области туризма пројекат захтева инвестицију од 90 до 100 милиона евра, у енергетици је потребно улагање од 100 до 400 милиона евра за развој рударства и реконструкцију енергетских постројења, док је што се тиче саобраћаја представљен пројекат развоја карго ценнтра у зони слободне трговине.

Азербејџански министар економије Шахин Мустафајев је рекао да су за инвеститоре његове земље примамљиви пројекти везани за саобраћај, туризам и енергетику, које је Србија представила на бизнис форуму, а чија је вредност између 90 и 400 милиона евра.

„Високи ниво политичких односа ствара погодну основу за развој економских односа“, рекао је Мустафајев.

Он је навео да даншњем бизнис форуму присуствују представници више од 50 великих азербејџанских компанија које се баве пољопривредом, туризмом, прехрамбеном индустријом, грађевинарством и банкарством.

Председник Србије данас завршава тродневну посету Азербејџану, где је јуче са председником те земље потписао Декларацију о стратешком партнерству.

 

(Бета)