Прочитај ми чланак

МАТИЈЕВИЋ ОТПУШТА СРПСКЕ РАДНИКЕ из фирми које је купио у Хрватскoj

0

matijjevic9

Матијевић је купио пољопривредне задруге око Вуковар, чиме је постао највећи земљопоседник у Хрватској.

Међутим, пољопривредна добра која је купио у у општинама са српском већином са знатним бројем Срба, а прво што је Матијевић урадио је да отпусти раднике – дакле, српски тајкун у Хрватској отпушта Србе с посла.

Српски ‘краљ меса’ отпушта 60% радника у Хрватској

Српски „краљ меса“ Петар Матијевић који је купио две пољопривредне задруге у источној Славонији, најавио је отпуштање 60 одсто запослених.

Синдикат запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији и водопривреди Хрватске (ППДИВ) упозорио је да српски предузетник Петар Матијевиц́ након куповине две пољопривредне задруге у источној Славонији најављује отпуштање запослених.

Негославци

На попису становништва 2011. године, општина, одн. насељено место Негославци је имала 1.463 становника. Према попису из 2001. године општина Негославци има 1.466 становника. Становништво је већински српско (96,58%).

Матијевић је у новембру прошле године од хрватског предузетника Енвера Моралића купио Пољопривредну задругу Негославци и Пољопривредну задругу Јанковци с фармама, складиштима, механизацијом и укупно 1.500 хектара пољопривредног земљишта чиме је, како се наводи у саопштењу ППДИВ -а, постао највећи власник пољопривредног земљишта у Хрватској.

Синдикат упозорава да ће практични први потез новог власника бити отпуштање готово 60 одсто радника, односно од укупно 71 запослених у те две задруге отказ је најављен за њих 39, од којих је 11 из ПЗ-а Негославци, а 28 из ПЗ-а Јанковци.

„Осуђујемо овакав потез господина Матијевића. Овакво што ни један предузетник у Хрватској није радио иако смо ми у синдикату ППДИВ већ свашта доживели“, наводи се у саопштењу које потписује председник синдиката Шимо Орешковић, те се најављује да ће синдикат предузети све како би заштитио своје чланове.

У изјави за Хину Орешковић је истакао да се око поднева чуо телефоном са Матијевићем те му рекао како разуме његову намеру да створи успешне компаније, али упозорио га је да се међу радницима којима је најављен отказ налазе и тешки социјални случајеви. Такође га је упозорио да такав потез без претходног разговора са синдикатом није добар.

„У петак ујутро одржаћемо састанак са адвокатском канцеларијом који заступа Матијевића, па ћемо видети где нас то води“, рекао је Орешковић.

Синдикални повереник у ПЗ-у Јанковци Винко Јозиновић изјавио је да су радници у задрузи шокирани најавом отказа, а на списку за отказ већином су радници који су од 23. децембра 2015. године на плаћеном одсуству.

Матијевић: Нисам социјално неодговоран, у Хрватској желим пословати по еуропским стандардима

Нисам социјално недговоран јер је програм збрињавања за све сувишне запосленике у задругама Негославци и Јанковци направљен по највишим стандардима и уз поштивање свих важећих прописа у Хрватској, казао је Матијевић.

Матијевић: Нисам социјално неодговоран, у Хрватској желим пословати по еуропским стандардима

Српски подузетник Петар Матијевић изјавио је  да у Хрватској жели пословати по европским стандардима и одбацио као неутемељене оптужбе да је „социјално неодговоран“ због најављеног отпуштања око 60 посто запослених у пољопривредним задругама Негославци и Јанковци, које је крајем прошле године купио од хрватског подузетника Енвера Моралића.

„Ја сам послован човјек, водим радну, а не социјалну политику, али нисам социјално недговоран јер је програм збрињавања за све сувишне раднике у задругама Негославци и Јанковци направљен по највишим стандардима, и уз поштивање свих важећих прописа у Хрватској, укључујући и Закон о раду“, рекао је Матијевић Хини, коментирајући оптужбе Синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној и духанској индустрији и водопривреди Хрватске.

Задруге би без продаје завршиле у стечају

Матијевић, којега називају и „српским краљем меса“, од Моралића је у новембру 2015. године за 15 милиона евра купио Пољопривредну задругу Негославци и Пољопривредну задругу Јанковци с фармама, складиштима, механизацијом и укупно 1500 хектара пољопривредног земљишта.

На оптужбу синдиката да ће његов први потез као новог власника бити отпуштање готово 60 посто радника – 39 од укупно 71, што ниједан подузетник у Хрватској није радио, Матијевић узвраћа тврдњом како би те задруге, да нису продане, због дугова и нерационалног пословања врло брзо отишле у стечај, а без радних мјеста остали ли би сви радници.

„Сви који ме критикују морају знати неколико чињеница – нисам дао 15 мииона еура да бих било што упропастио, већ да би те задруге пословале успјешно, профитабилно и по европским стандардима. По тим стандардима важи омјер ‘један човјек – један хектар’, а ја сам у две задруге оставио 28 радника – више него што реално треба, али ћу осигурати  да радимо добро и позитивно послујемо“, каже Матијевић.

Наглашава како само поштивање стандарда у производњи може омогућити успјешну приватизацију и конкуретно пословање, а све друго води у пропаст и стечај. Пољопривредну задругу не чини администрација, а досад је само у Јанковцима било 16 људи у Управи, у чему нема ни економске нити социјалне логике, додао је.

Социјалну политику води држава, а не предузеће

„Не може предузеће водити социјалну политику – то ради држава. Ја немам намјеру као Моралић узимати кредите да бих исплаћивао плате. Радиће се пуно радно вријеме и колико треба да се осигурају добре плате, а оне су у Хрватској већ сад боље него у Србији“, рекао је Матијевић.

За израду радно-социјалног програма у задругама ангажовао је адвокатску канцеларију у Загребу специјализирану за радно право, у том процесу „испоштовани су сви прописи и принципи“, а ако буде потребе случајеви појединих радника бит ће накнадно коригивани.

У вези својих пословних планова Матијевић наглашава да у Србији нити једна од 30 фирми које је досад купио није пропала, а у међувремену је у њима отворено око 2600 нових радних мјеста.  Што се тиче двију задруга у Хрватској, од њих жели направити једно добро и успјешно подузеће, с минимумом администрације јер у пољопривреди добар књиговођа треба три-четири пута годишње. То ће радити агенције, објашњава Матијевић.

Смета ли некоме што је купац из Србије

Подсјећајући да је пореклом и рођењем из Хрватске, Матијевић пита је ли некоме код приватизације двију задруга засметало то што је купац из Србије.

„Хрватска је и моја домовина и не осјећам ништа мање љубави према Хрватској од Хрвата. Ако је неком проблем што сам Србин – нека то отворено и поштено кажу, да сви знамо на чему смо“, каже.

На питање какве услове пословања очекује у Хрватској, Матијевић оцјењује да Хрватска, као чланица Европске уније, има боље услове за пољопривреду него Србија.

„Услови рада су добри, већи су потицаји, укључујући и повољније цијене плавог дизела. У Негославцима и Јанковцима нас очекује обнова и модернизирање механизације, те сезонске припреме за производњу“, напомиње.

Мислим озбиљно и успјешно радити, зато сам и купио те задруге и земљу. Ово је вријеме капитализма, то смо хтјели и сад се морамо тако и понашати, рекао је Матијевић.

Извор: sindikalizam.org_; ХИНА