Прочитај ми чланак

Маркс предвидео шта нас чека 2014. године

0

karl marx_f

Карла Маркса ових дана често помињу у САД у политичким коментарима, па је “Ролингстоун” сажео све оно што је идеолог комунизма предвидео да ће се дешавати.

Маркса је спомињао Раш Лимбо, радијски водитељ и конзервативни политички коментатор, који је папу Фрању оптужио да проповеда “чист марксизам” због познатих папиних ставова о богаћењу и потреби да се буде скроман. Ништа боље није прошао ни Бил де Блазио, новоизабрани градоначелник Њујорка, који је у тексту у “Вашингтон тајмсу” оцењен као “непоправљиви марксиста”.

Према мишљењу “Ролингстоуна”, ипак веома мали број људи заиста разуме Марксову оштру критику капитализма. Већина људи у САД тек понешто зна о предвиђањима овог радикалног економисте да ће комунизам неизоставно доћи на место капитализма, али често не схватају зашто је он веровао у то.

Део Марксових предвиђања, од којих су нека из времена пре Америчког грађанског рата, тачно су дефинисала неке од аспеката савременог капитализма, од Велике рецесије до најновије верзије ајфона.

1. Велика рецесија – (Хаотична природа капитализма)

Наглашавао је склоност капитализма ка упадању у кризе. Предвиђао је да ће жеља за профитом терати компаније да аутоматизују радна места како би произвеле више робе, док ће радницима смањивати плате толико да они неће моћи да купе производ који су направили. То је виђено током Велике депресије, али и на почетку светске економске кризе.

2. Ајфон 5С – (Измишљене потребе)

Маркс је говорио и о тенденцији капитализма да одређује високу цену производима који нису преко потребни што ће водити “нехуманим, софистицираним, неприродним и измишљеним апетитима”. Ова предвиђања су се обистинила у савременом друштву где појединци уживају у луксузу, али имају константну потребу да изнова купују. После ајфона 4 морају да узму верзију 5, па 5С…

3. ММФ – (Глобализација капитализма)

Идеје Маркса у вези са хиперпродукцијом водиле су га ка предвиђању онога што се сада назива глобализацијом, а у питању је ширење капитализма широм планете у потрази за новим тржиштима. О томе је Маркс писао 1848. и погодио да ће се то десити крајем 20. века. Сведоци смо непрестане потраге за новим тржиштима и јефтином радном снагом.

4. “Волмарт” – (Монопол)

Маркс је тврдио да ће моћ тржишта бити концентрисана у великим монополским фирмама. Иако је то можда у 19. веку деловало чудно, крајем 20. века тај тренд који је Маркс предвидео кренуо је да се убрзава тако да су данас многе локалне продавнице затворене због уласка огромних малопродајних ланаца попут америчког “Волмарта”, највећег на свету. Исто тако, мале банке уступиле су место гигантима попут “Џеј Пи Моргана”.

5. Мале плате, велики профити – (Резервна армија индустријског рада)

Према Марксовом мишљењу, плате неће расти због “резервне армије индустријског рада” коју је објаснио кроз потребу капиталиста да за рад плате што мање, а то је најлакше када је велики број радника без посла. “Волстрит џурнал” се чак донекле сагласио са овом Марксовом анализом и навео да је у последње време у америчкој привреди “раст продуктивности омогућио компанијама то да не морају много да се баве смањењем броја незапослених”.

(Блиц)