Прочитај ми чланак

КО ИХ ИМА НЕ БРИНЕ: Руси хоће све да купе

0

У западној Србији почела је берба јабука, које су ове године одличног квалитета и има их у огромним количинама.

jabuka9a

Шведске овце стижу у Босну, хоће ли се „примити“?

За разлику од сорте „грени смит“, која има лошу цену и мало је тражена, сорта „ајдаред“ је најтраженија и готово сав род могао би да заврши на руском тржишту.

За бербу јабука код познатог воћара и стручњака за воћаратво професора Света Стаменковића ангажују се спретни берачи који осим брзине имају и искуство у овом послу као и знање о сортама.

„Због равномерно распоређених падавина квалитет јабуке зелене сорте грени смит одличног је квалитета, па је прва класа 95 одсто рода. Ипак, цена и потражња ове сорте је изузетно ниска“, каже Стаменковић.

Продајна цена „грени смита“ је у откупу 40 динара прве класе, а друга класа је од 28 до 30 динара.

Од хектара и по под јабуком у воћњаку Стаменковића „грени смит“ заступљен је са 18 одсто, док је „ајдаред“ засађен на 80 одсто површина па ће добра цена и тражња ове сорте надоместити трошкове.

„Aјдаред је најтраженија сорта и има добру цену, не захтева неке посебне услове у технологији гајења тако да у нашим условима ова сорта даје најбоље резултате имајући у виду чињеницу да су у ЕУ одустали од производње ове сорте и то је шанса да ми продамо ајдаред на руском тржисту“, каже Стаменковић.

Данас се, иначе, у свету обележава Дан јабуке, која се у Србији гаји на око 24.000 хектара и чија је прошсчна годишња производња у последње три године преко 300.000 тона.