Прочитај ми чланак

ИМТ – јуриш за џекпотом на Новом Београду

0

Новија српска економска историја – обележена полудобровољним довођењем у неоколонијални положај – обележена је неколицином митова чија је улога да идеолошки оправдају ове политичке потезе. После 2000. године један од типичних митова је било инсистирање на малим и средњим предузећима као мотору развоја привреде и тобожњој превазиђености и анахроности великих производних система.

fabrika-zgrada

Други међу тим митовима је инсистирање на иманентној инфериорности српске привреде, односно на наводној неспособности српских привредника и радника да овладају сложеним производним поступцима и да светском тржишту понуде софистициране, савремене и – скупе производе.

Трактори који руше митове

У претходном броју Печата писали смо о путу ИМТ-а од успешног предузећа тешке индустрије до стечаја који је оглашен у септембру 2015. године. На случају ИМТ-а јасно се може пратити способност да се у српским (и југословенским) приликама усвајајући техничка знања из иностранства развије домаћи производни програм високог технолошког нивоа. Наиме, није протекло много од куповине првих лиценци за производњу трактора 1955. до сопствених производних линија. Како наводи инжењер Часлав Ивановић на избирљивом америчком тржишту ИМТ трактор се показао као технички квалитетан производ. Наиме, на узорку од 6.000 трактора који су извезени у САД између 1989. и 1993. године – у питању је модели од ИМТ 539 (39 коњских снага) до ИМТ 5.136 (од 136 коњских снага) – прокњижен је трошак у гарантном року од 0,55% што је на нивоу најбољих светских произвођача трактора.

Финансијску стабилност некадашњег гиганта ништа не илуструје боље од кредита Светске банке уложеног у подизање знатног дела савременог фабричког комплекса. Све кредите са међународним монетарним установама у то време је уговарала Југословенска инвестициона банка. Ипак, 1974. ИМТ и кикиндска Ливница воде преговоре за узимање кредита од ових установа. Кредит од 19 милиона долара фабрика је исплатила из властитих средстава током једанаестогодишњег рока након трогодишњег грејс периода. Када је Савезно извршно веће угостило Роберта Макнамару на пријему коме су присуствовали представници домаћих корисника ових кредита ИМТ је истакнут као један од најбољих корисника кредитних линија ове врсте.

Радослав Радовић додаје да је последњих година ИМТ овладао производном технологијом софистицираних уређаја који подразумевају уградњу сигурносне кабине, синхронизоване трансмисије, дигиталну инструмент таблу, ојачану подизну хидраулику, електронску регулацију вучне силе и друге техничке елементе карактеристичне за било који од савремених произвођача.

Опширнија верзија чланка: Стање ствари