Прочитај ми чланак

Форбс: Странци нису свесни колико су Срби образовани

0

(Танјуг)

Потпредседник компаније Форбс Кристофер Форбс рекао је да не сматра да је чланство Србије у Европској унији кључно за све стране инвеститоре, наводећи ће његова посета Србији сигурно привући стране инвеститоре у Србију, али да не може да гарантује када.

forbs-x-beta_f
– Могу да гарантујем да ће се то десити, али не и када. А надам се, не само један – рекао је Форбс за РТС, одговарајући на питање да ли ће његова посета привући бар једног милијардера да улаже у Србију.

Коментаришући важност пута Србије ка Европској унији са гледишта страних инвеститора, Форбс је рекао да не може да прича у име свих инвеститора, јер није сигуран колико је то од виталне важности за америчке или инвеститоре из Азије.

Он је навео да Србија већ има неке предности, као Фијат који је италијанска компанија која извози широм света, а ради и за локално тржиште, и све то када Србија још није у ЕУ.

– И сама ЕУ пролази кроз период промене. Дугорочно, сматрам да је уједињена Европа позитивна ствар, и добро је бити њен део. Неке земље попут Норвешке и Швајцарске добро функционишу и без тога. То је важна опција, али уколико се не бавите производњом за извоз искључиво у ЕУ, не видим колико је то важно за друге инвеститоре који Србију виде као тржиште за себе. Србија има добре споразуме о слободној трговини, тако да не мислим да је то кључно за све – указао је Форбс.

Према његовим речима, највећи потенцијал Србије су стратешки положај и добри споразуми о слободној трговини и са Истоком и са Западом.

Истичући да за почетак Србија треба да убеди људе да преиспитају слику о њој, не само у Америци већ и у Азији и другим деловима света, „да дођу и провере могућности које постоје“, Форбс је напоменуо да странци још нису свесни колико је овде радна снага добро образована.
– Многих ствари људи још нису свесни – закључио је он.

Форбс, који је четири дана боравио у посети Србији на позив премијера Ивице Дачића, сматра да ће „Фијат“ бити примљен на америчко тржиште, указујући да „фијат 500“ већ добро пролази, а да ће „500Л“ вероватно проћи још боље, пошто Американци „воле да имају више места“.

Он је српским званичницима сугерисао да промовишу Србију и доведу људе да упознају политичке лидере, пословне људе.
– Иако сам веома субјективан, мислим да је најбољи начин за то преко „Форбса“, али има и других медија са којима треба да разговарају, било да су то „Волстрит журнал“, „Блумберг“ или „Економист“, али прича треба да се пласира. Има пуно старих мишљења која треба променити… Ако Србија не исприча своју причу, нико је други неће испричати – указао је Форбс.