Прочитај ми чланак

Ево како у Српској за месец дана можете да зарадите 1.500 евра

0

beraci_620x0

Професор са Агромедитеранског факултета у Мостару Незир Тановић казао је за да на планинама и у шумама Босне и Херцеговине сваке године пропадне самониклих гљива, лековитог биља и бобичастог воћа у вредности од око 360 милиона марака (око 180 милиона евра), пише Депо ба.

Професор Тановић сматра да сваки незапослени човек у Босни и Херцеговини може, током летње и јесење сезоне, да заради солидну плату управо сакупљајући самоникле плодове у шумама.

„У Требињу имате четверочлану породицу која сваке године, у само месец дана, берући кадуљу, заради око 14.000 евра“, рекао је Тановић додајући да се за месец дана брања печурака може да се заради око 1.500 евра.

„У 2002. години БиХ је извезла самониклих шумских плодова у вредности од око три милиона КМ. Тај извоз прошле године износио је око 40 милиона. Међутим, иако је напредак евидентан, још не можемо да будемо задовољни. Јер, то је тек око десет одсто од онога што расте широм планина и шума у БиХ“, каже Тановић.

Он додаје да су шуме у БиХ једна велика фабрика, у коју не треба улагати, већ је само чувати од уништавања, а која заузврат сваке године може запослити на хиљаде радника.

Тановић каже да БиХ још нема уређен систем контроле самониклог биља, и да се сав откуп и пласман одвијају путем неколико комерцијалних фирми у земљи, али да и упркос томе, сакупљачи немају проблема са пласманом робе.

(Новости)