Прочитај ми чланак

Дачић: Неће бити замрзавања плата и пензија; Петровић: Банкрот – плате морају доле

0
ivica-dacic(Танјуг)
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас неће бити замрзавања плата и пензија, да није договорено ни смањивање ни замрзавање, те да ће се о томе у влади разговарати наредних седмица.

„О томе ћемо разговарати. Није договорено никакво смањивање или замрзавање плата и тога неће бити, јер то није програм ове Владе Србије“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије.

Дачић је рекао и да ће раст плата и пензија зависити од нивоа економских активности, а да циљ владе није да терет кризе пребаци на најсиромашнији део становништва.

Он је рекао да се морају предузети мере, а да једна од њих мора да буде штедња и поновио да се без економског развоја и инвестиција не може направити корак напред.

„О томе ћемо разговарати у наредних неколико недеља. Треба припремити стратегију и конкретне мере и видете кад и како би се ишло у ребаланс буџета“, рекао је Дачић и нагласио да народ очекује да се живи боље, а не лошије.

Премијер Србије је најавио и да ће се о програму мера које треба предузети у наредном периоду у наредним данима обавити политичке консултације.

Обрадовић: Смањење плата у јавном сектору није извесно
Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Жарко Обрадовић рекао је данас у Београду да смањење плата у просвети није договорено.

„Ми (просвета) смо највећи јавни сектор у Србији, и очекујем да ћемо, уколико буде неких промена, пре свега о томе разговарати у парламенту“, рекао је министар новинарима после конференције за медије у Хотелу „Метропол“ о инвенстицијама за Западни Балкан.

По његовим речима, јавном сектору треба више новца и плате би требало да буду веће, али морају бити у складу са економском ситуацијом.

„Ја нисам компетентан да се бавим питањем економије, али примања морају бити у складу са законом“, рекао је Обрадовић и додао да не треба унапред давати информације о томе да ли ће бити смањења плата.

Мисија ММФ оценила је да Србија мора да штеди да би смањила дефицит државног буџета, а као могуће решење поменуто је замрзавање или смањење пензија и плата у јавном сектору.

Pavle-Petrović-Fiskalni-savetПавле Петровић (фискални савет) Без хитних мера, Србији прети банкрот

Србија је на путу за банкрот, уколико се одмах не предузму мере за смањење минуса у буџету, изјавио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић.

„Јавне финансије се не налазе у добром стању, дефицит почиње поново да се повећава, самим тим и јавни дуг се повећава, и то је пут који је неодржив“, казао је Петровић, гостујући у емисији „Кажипрст“ на ТВ Б92.

Ако би тако наставили, ускоро не би могли да задужујемо у иностранству да покривамо наш мањак у буџету који ће трајати још неколико година, или би могли да се задужујемо по јако високим каматама, што је пример Грчке, упозорио је он.

Као последица тога, како је рекао, Србија би морала нагло да реже неке расходе, што би за последицу имало и значајан пад производње и „знатно већи бол“ него ако би се то радило на време и постепено. У том случају и плате и пензије значајно падају доле, навео је Петровић, оценивши да уколико се нешто одмах не предузме, јавне финансије у Србији за шест до седам месеци неће бити одрживе.

 

Он је рекао да сада плаћамо цену тога што нису раније спроведене реформе, а основна грешка је што се није ишло у реформу јавног сектора.

Петровић је подсетио да је Фискални савет на овакво стање упозорио још у марту, и да, иако је влада крајем априла спремила пакет мера, он се показао као недовољан.

Мада се заложио за хитно приступање ребалансу буџета, као и контролу плата и пензија, као главних стубова за 2013. и 2014. годину, Петровић је, међутим, приметио да Србија стално улази у циклусе контроле плата и пензија, уместо да уђе у озбиљне, реформске промене пензионог система, јавних предузећа, запошљавања у јавном сектору…

„Ако нећете сваки пут да се враћате замрзавању плата и пензија, морате једанпут да прогутате пилулу која и није тако горка, али резултати долазе за две до три године“, закључио је Петровић.