Прочитај ми чланак

У Србији око 20.000 бескућника, сваки четврти има мање од 14 година

0

Председник Црвеног крста Београда Милан Мирковић изјавио да је 20. новембра отворено преноћиште за бескућнике са 40 кревета на Аутокоманди, где могу да добију топли кревет, чисту одећу, оброк и психо-социјалну подршку, и да сви који желе да помогну са храном и одећом могу да се обрате најближој општини.

Процењује се да у Србији има око 20.000 бескућника, од чега је 5.000 људи без крова над главом у Београду, а сваки четврти има мање од 14 година, наводи Радио-телевизија Србије.

Мирковић је рекао да је у преноћишту на Аутокоманди током једне ноћи највише боравило 37 бескућника.

Уколико потреба буде већа, у договору са Секретаријатом за социјалну заштиту Београда, прошириће се капацитети. Хигијенски услови су добри, могу да се истуширају и одморе, а ради се и психо-социјална подршка, изјавио је Мирковић.

Он је навео да за преноћиште на Аутокоманди бескућници немају обавезу да остављају лична документа и да је тешко проценити њихово хронично здравствено стање.

„Људи су запуштеног здравља, али без повреда. Ако препознамо да им је потребна здравствена помоћ, упутићемо их у здравствену установу“, рекао је Мирковић.

Он је навео да је у прихватилишту од 20. новембра преспавало 47 бескућника, од чега осам жена, док деце није било.

Стручни сарадник Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић изјавила је да на нивоу државе постоје прихватилишта у Суботици и Крагујевцу, која раде на сличном принципу као и у Београду, где претежно долазе старије особе.

Волонтери Црвеног крста и током хладних дана помажу сиромашнима и старијима у сеоским домаћинствима са огревом и храном. Сви који желе са храном и топлом одећом да помогну људима без крова над главом могу да се обрате најближој општини, где ће их упутити на особље Црвеног крста, рекла је Наташа Тодоровић.