Прочитај ми чланак

Сва питања о пожару и тровању у Винчи на која нисмо добили одговоре

0

Након обиласка нове санитарне депоније “Винча” и спалионице комуналног отпада, на питања новинара одговорали су премијерка Србије Ана Брнабић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор компаније “Бео чиста енергија” Владимир Миловановић. Након завршене конференције поједина питања, међу којима су и ко је одговоран за пожар у "Винчи" и када ће грађани сазнати какве су отрове у току двонедељног пожара удисали, остала су без одговора.

Пожар на депонији “Винча”, избио је 7. августа ове године, а дим који се две недеље ослобађао са депоније, надвијао се над Београдом више седмица. За то време су се, према речима стручњака, осим ПМ честица, ослобађали и канцерогени диоксини и фурани који се у Србији не мере.

Када ће грађани сазнати какве су све отрове удисали док је горела “Винча”?

На ово питање портала Нова.рс нико од присутних није понудио одговор.

Новинар Euronewsa подсетио је на то да је премијерка Брнабић након пожара у “Винчи” рекла да ће бити извршена анализа која би требало да покаже до коликог загађења околине је дошло и питао да ли је та анализа готова.

У одговору на ово питање Весић је акценат ставио на анализу земљишта и почео да скреће на другу тему.

„Што се тиче те анализе она није завршена, али оно што могу да вам кажем је да се испод те земље налази глина испод које је врло тешко да пређу било какве воде. Када су градили ово место седамдесетих, изабрали су место које има доста глине“, рекао је Весић не помињући загађење ваздуха које је у току пожара представљало највећи проблем.

Да ли ће у спалионици горети уља и гуме?

Владимир Миловановић, директор “Бео чисте енергије”, заједничке фирме конзорцијума који чине Суез, Итоцху и Маргуерите који граде постројење за производњу електричне енергије из комуналном отпада, рекао је да ће у овом постројењу у Винчи сагоревати и отпад који није разврстан.

“Моћи ће, зато је (електрана, спалионица) и пројектована са врло потврђеном технологијом, са реверзном Мартиновом решетком, и опремљена системима за пречишћавање отпадних гасова које ће параметри емисија штетних гасова свести на ниво дозвољен Директивом Европске уније из 2019. године”, рекао је Миловановић и додао:

“Другим речима, отпад разврстан и неразврстан (а наравно да град ради на организацији примарне и секундарне сепарације отпада, не због електране него да би се искористила што већа количина отпада у сврху рециклаже), све остало што се не буде рециклирало долазиће овде и неће бити проблематично да се сагорева и неће доприносити никаквом новом загађењу.”

На питање Нова.рс да ли ће се ту спаљивати и гуме и уља није директно оговорио. Навео је само да ће емисије штетних гасова након спаљивања отпада бити у дозвољеним границама и да је димњак пројектован висине од 65 метара због руже ветрова која ће “те мале дозвољене загађујуће честице одводити даље у атмосферу и даље у ветар”.

Од Миловановића смо сазнали и да ће сви потенцијални штетни гасови бити мерени у складу са стандардима Европске уније, али нисмо сазнали, а питали смо, ко ће вршити мониторинг.

Ко је одговоран за пожар у Винчи?

Ово питање поставили су новинари више редакција.

Премијерка Брнабић навела је да се као председница владе није бавила тиме ко је одговоран и да је пожар на депонији у Винчи у надлежности локалне самоуправе.

Директор предузећа „Бео чиста енергија“ је затим узео реч и истакао да још нема закључака полицијске истраге, али да постоје чињенице које се тичу пожара:

„Непосредно пре избијања пожара наше обезбеђење је идентификовало два лица која су се неовлашћено налазила на депонији. То је једна чињеница. Друга је да је непосредно после њиховог уочавања избио пожар, трећа чињеница је да је пожар великом брзином захватио велику површину депоније шест до седам хектара. Четврта чињеница јесте та да су у време и недељама пре избијања пожара биле високе температуре и да су такође постојали предуслови да дође до самозапаљивања отпада”, рекао је Миловановић додао:

„Полиција обавља истрагу и сви смо дали изјаве. Немамо закључак те полицијске истраге. Када буде расположив вероватно ће и јавност сазнати.“

Затим је изнео и, како је рекао, лично мишљење да је до пожара дошло спонтано.

На питање Нова.рс да ли је у време избијања пожара њиме управљала “Бео чиста енергија“ одговорио је одрично, објаснивши да се ова фирма, чије је обезбеђење тада било на депонији, понела само као добар комшија.

“Дакле, питање одговорности. У периоду кад је избио пожар, 2. августа је ‘Бео чиста енергија’ почела да врши услуге одлагања отпада на нову санитарну депонију. 17. августа смо добили дозволу да вршимо услуге одлагања инертног отпада. У том међувремену десио се пожар. Формално и уговорно, у том тренутку је ЈКП Чистоћа било надлежно за депонију, али имајући у виду да смо ми већ почели активности, њих није било ту. Ми смо као ‘Бео чиста енергија’, не руководећи се тиме чија је била одговорност ангажовали све ресурсе да се проблем реши. После тога су прискочили у помоћ и Град и Градска чистоћа. Мислим да је то најважније, а и по закону у Србији ако комшији гори кућа ми треба да прискочимо у помоћ”, објаснио је Миловановић.

Миловановић је објаснио који су све радови предвиђени на санацији старе депоније, али није одговорио на питање када ће бити урађено све што је неопходно да би се спречили потенцијални будући пожари.