Прочитај ми чланак

РХМЗ објавио нову најаву: Само ови крајеви данас не захтевају посебну приправност

0

И данас на снази метеоаларм за већи део земље због падавина.

„На северу Војводине и истоку Србије до краја дана суво. У осталим крајевима повремено киша и локални пљускови са грмљавином, а у Срему, југозападној, западној и централној Србији у наредна 2 часа понегде ће бити и краткотрајно јачих пљускова са количином падавина преко 10 мм. Од средине дана у већем делу слабљење и престанак кише, осим на југозападу, где ће се падавине задржати већи део дана“, објавио је Републички хидрометеоролоски завод (РХМЗ) у 9.40.

Фото: РХМЗ

Наранџасти метеоаларм данас је упаљен за западну, југозападну Србију и Косово и Метохију, и упозорава на опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Жути метеоаларм је на снази у Срему, Београду, Шумадији, Поморављу и југоисточној Србији, док се у Бачкој, Банату и источној Србији „не захтева посебна приправност“.

Фото: РХМЗ

У Србији ће данас време бити умерено до потпуно облачно, местимично с кишом, а понегде пљускови с грмљавином. Пре подне на северу и истоку, а до краја дана и у осталим крајевима постепени престанак падавина, затим и делимично разведравање. Ветар слаб и умерен, на истоку Србије и јак, источни и североисточни. Најнижа температура од 14 до 18 степени, а највиша од 20 до 27 степени, саопштио је Републички хидрометеоролоски завод.

У Београду се ујутру и пре подне очекује умерено до потпуно облачно време, повремено с кишом. После подне суво уз делимично разведравање. Ветар слаб и умерен, североисточни и источни. Најнижа температура око 15 степени, а највиша око 23 степена.

Сутра у току дана у већем делу земље биће претежно сунчано и топлије, уз најнижу температуру од 11 до 17, а највишу дневну од 24 до 27 степени. Према прогнози РХМЗ-а, ујутро понегде магла и ниска облачност, нарочито на западу и југозападу Србије а само ће у брдско-планинским пределима, као и на југу земље, током дана бити повремено умерено облачно. Дуваће слаб и умерен источни ветар, који ће током дана у крајевима јужно од Саве и Дунава бити у појачању.

И у Београду сутра ујутро у појединим деловима града краткотрајна магла. У току дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, источни. Најнижа температура од 13 до 17, а највиша око 26 степени.

Према изгледима времена за наредни период, током већег дела периода стабилно, суво и натпросечно топло време са дужим сунчаним интервалима и дневним температурама од 24 до 28 степени.

Пролазно наоблачење уз пад температуре и локалном појавом кише или краткотрајног пљуска са грмљавином очекује се само следећег викенда – 30. септембра и 1. октобра, а од 2.октобра поново суво и топлије, пренео је Танјуг.