Прочитај ми чланак

Протест поштара због притиска шефова да се вакцинишу (ФОТО)

0

У пошти 27 у Похорској улици на Новом Београду преко 30 запослених обуставило је рад, због како кажу притиска на поједине поштаре који су запослени на одређено време да се вакцинишу. Њима је индиректно речено да би требало да се вакцинишу како би добили уговор на неодређено времене.

– Имамо петорицу колега који су у том тренутку, причамо о прошлој недељи, били ангажовани на одређено време. Сукцесивно су одлазили код директорке радне јединице на разговор. У среду је био колега Душан Јовановић где му је предочено да би требало да се имунизује, односно да прими вакцину против коронавируса како би добио уговор на неодређено. Питала га је директорка да ли је вакцинисан, он је рекао да није и да не жели да се вакцинише, то је његово уставно право и право на слободу избора. Човек је изјавио да не жели, да не види какве то везе има са уговором и онда му је директорка, не баш директно, дала до знања да апелује на њега да буде друштвено одговоран, да се вакцинише и онда да може да очекује уговор на неодређено време – истиче представник поштара Стефан Митровић.

ФОТО: Приватна архива

Митровић тврди да се иста ситуација поновила сутрадан (у четвртак) када је отишао други колега, који је такође под уговором на одређено време, на разговор.

– Треба истаћи да су сви они преко две године ангажовани на неодређено време, иако закон прописује да је после 24 месеца послодавац дужан да уколико је задовољан запосленим да му понуди уговор на неодређено време. То код нас није случај и то је нешто против чега се ми боримо годинама, и са овим актуелним послодавством и са бившим – напомиње Митровић.

Он наглашава да је врло шкакљив медицински аспект захтева директорке коме, како каже, нема места у логистичком систему какав је јавно предузеће „Пошта Србије“.

– Кулминација је настала у петак када је колега који је такође поштар, мало мањи временски период од поменуте двојице, отишао до радне јединице и одмах добио уговор на неодређено време, а једини је од петорице колега о којима причамо вакцинисан. Плус што се од марта месеца од када је дошло ново руководство врши један притисак на запослене да се вакцнишу кроз константне анкете, затим усмено од стране руководиоца, претерује се баш са тим у овој ситуацији. То је ствар сваког појединца и слобода избора – наставља Митровић.

Он истиче да када се колега у петак појавио са уговором на неодређено време, они су му честитали, али како каже нису желели да пређу преко таквог вида дискриминације запослених.

– Такав чин јесте дискриминација да човек од петорице запослених који је најмањи временски период провео у Пошти добије радни уговор на неодређено време, односно стални радни однос, док остале колеге то нису. И ето једини је вакцинисан. Могу да причају шта хоће, да се ограђују, али чињенице говоре супротно томе.

Митровић истиче да су одмах након тога радници Поште спонтално обуставили рад, а да им је затим обећано из радне јединице да ће у понедељак (данас) бити примљени на састанак, али се то није догодило, већ су два сата раније позвали на састанак њих пар колега, што сматра необиљним чином.

Како напомиње, он и његове колеге су и даље у обустави рада, а да ови последњи догађаји представљају само кулминацију незадовољства радника који имају плате ближе минималцу него републичком просеку, као што је то раније био случај.

Такође, двојици од четворице радника након првобитне обуставе рада је понуђен уговор на неодређено време, што, такође, он сматра да је недовољно јер остају још двојица радника који раде преко две године у пошти, а нису добили поменуте уговоре за стално.

У вези са тврдњама радника из поменуте јединице обратили смо се предузећу „Пошта Србије“ уи чекамо одговор.