Прочитај ми чланак

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ: Српски језик већински у Црној Гори

0

Резултати пописа на узорку од 80 одсто пребројаног материјала: Срби бележе највећи раст у односу на 2011, српским језиком говори већина становништва.

Срби су забележили највећи раст међу популацијом, а српским језиком говори већина становништва Црне Горе, показују резултати пописа на основу узорка од 80 одсто пребројаног материјала пописа који је завршен пре два дана.

Према подацима до којих је дошао портал Борба, Срби који су на попису 2011. чинили 28,73 одсто популације, остварили су најбољи резултат на пописима становништва који се организују у последњих 80 година.

Црногорци су и даље најбројнија нација, али су остварили мали пад у бројности у односу на 2011, док су Бошњаци остварили раст у односу на попис пре 13 година. Број Албанаца, Хрвата и Муслимана је скоро идентичан резултатима са прошлог пописа.

Када је у питању језичко опредељење, резулатати показују трендове сличне националном опредељењу.

Српским језиком говори натполовична већина грађана на основу 80 одсто обрађених материјала. Подсетимо, на прошлом попису је 43 одсто пописане популације говорило српским језиком.

Са друге стране, говорника црногорским језиком је мање у односу на 2011. годину. Треба истаћи да је пад говорника овим језиком, по овом узорку, дупло већи него што је пад броја Црногораца.

И на крају треба додати да број грађана који говоре тзв. босанским језиком драстично мањи од броја лица која се изјашњавају као Бошњаци.