Прочитај ми чланак

Обрт: „Граница са Грчком отворена само за држављане ЕУ“

0

Из Бугарске у Грчку могу да уђу само држављани ЕУ, а граница између две земље отворена је тачно у 11 сати, саопштила је данас бугарска Гранична полиција.

Отварање границе уследило је сат након што је званично објављено да ће бити отворена, а држављани ЕУ који желе да уђу у Бугарску морају претходно да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују, преноси БТА.

Додаје се и да ће путници насумице бити тестирани на вирус ковид 19, а уколико се испостави да је путник заражен, биће упућен у 14-дневни карантин.

Како се наводи, од раног јутра на бугарско-грчкој граници формирала се дугачка колона аутомобила, и око поднева је била дугачка неколико километара, а да су путници држављани Бугарске, Румуније, Немачке и других европских земаља.

Подсетимо, Грчка је 29. маја саопштила да од 15. јуна отвара своје границе за 29 земаља чланице ЕУ и државе које нису чланице Уније.

Међу тим земљама нашла се и Србија, па је најављено да грађани Србије неће морати да имају урађен тест на ковид 19 ако путују у ту земљу.

Македонска влада је одлучила да ће странци који су у транзиту кроз Северну Македонију, до потпуне либерализације режима уласка у ту земљу и изласка из те земље, моћи да користе прелазе Табановце, Деве Баир, Богородица, Кјафаса, Блаце и аеродром Скопље.

Љајић: Тражићемо појашњење

Српски туристи не могу да уђу у Грчку и амбасада Србије је тражила појашњење те одлуке, рекао је Тањугу министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Да ли и ова одлука важи за држављане Србије пошто је пре само два дана министар спољних послова Грчке обећао Дачићу да ће се границе отворити 15. јуна“, рекао је Љајић и додао да колоне чекају на улазу у Грчку.

Каже, такође, да је пре тога, 19. маја грчки премијер Киријакос Мицотакис исто обећао председнику Србије Александру Вучићу и да ми сада чекамо одговор и појшањење.

„Шта се догодило, буквално у два дана да се донесе једна оваква одлука“, навео је Љајић.

Одлука грчких власти објављена је у њиховом службеном гласнику и одмах је ступила на снагу.

У српској Управи царина кажу да се путници на прелазу Прешево, на граници са Северном Македонијом, враћају назад за Србију и да је реч о индивидуалним поласцима, које нису организовале туристичке агенције.