Прочитај ми чланак

Муке на попису у ЦГ: Пописивачи нерадо уписују српски идентитет

0

У Никшићу су чланови једне породице без питања уписани као Црногорци, али је процедура после њихове жалбе поновљена

Оно од чега је већина грађана Црне Горе страховала, догодило се – поједини пописивачи не желе да упишу грађане као вернике Српске православне цркве, а има случајева да пописивач намерно прескочи колоне о националној и верској припадности. На такво понашање грађани бурни реагују, а у пописној комисији су рекли да су те информације тачне и кажу: „Покушавамо да у ходу исправимо све такве грешке и за сада попис тече планираном динамиком“.

Како „Политика“ незванично сазнаје, након неколико пријављених нерегуларности, Управа за статистику (Монстат) послала писмено упозорење пописивачима, подсећајући их на норме закона којима су предвиђене и високе казне у случају злоупотребе приликом уношења података у пописивачке листове.

У Никшићу је пописивач у једној кући (према сведочењу породице), кад му је саопштено да сви имају црногорско држављанство, без питања попунио колоне о језичкој и националној припадности, уписавши да су чланови домаћинства припадници црногорске националне заједнице. 

Породица је уложила жалбу, након чега је реаговала пописна комисија, па се „пописивач вратио и у складу са законом испунио пописне листиће на начин како су му се изјаснили присутни чланови домаћинства“. Пописивач се домаћинима правдао лошом обученошћу, уз тврдњу да му је речено и да не пописује децу до пет година, али је провером утврђено да та тврдња није тачна.

У вишечланом домаћинству у подгоричком насељу Забјело пописивач није хтео да попише четворо деце и то по питањима вере, националности и језика. Пописној комисији је пријављено да пописивач у породици Батровић није хтео да упише српској деци вероисповест, националност и језик којим говоре тек након подуже расправе, инсистирања и притиска одраслих чланова домаћинства, пописивач је попустио и уписао деци вероисповест, националност и језик којим говоре.