Прочитај ми чланак

АУТОБУСУ ОД ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА: Београђани, стиже превоз какав нема ни Европа

0

Београд ускоро постаје прва престоница на старом континенту са возилима јавног превоза на електропогон. На линији 1Е од Белвила до Вуковог споменика, кроз центар града, саобраћаће пет возила.

l

Београд ускоро постаје прва престоница на старом континенту са возилима јавног превоза на електропогон. На линији 1Е од Белвила до Вуковог споменика, кроз центар града, саобраћаће пет возила.

Главни град ће крајем јуна постати прва престоница у Европи која ће имати линију само са возилима на електрични погон. Београђане ће, осим аутобуса, трамваја и тролејбуса почети да превозе и електробуси. Пет возила саобраћаће од Белвила до Вуковог споменика.

– Аутобуси на електрични погон на путу су за Србију – каже директор ГСП Жељко Милковић. – Тренутно су у луци у Пиреју, а за седам-

–  Осам дана очекујемо да ће стићи у Београд. Опрема за пуњење је већ стигла и тренутно се налази на царини где је преостало да се заврши потребна документација.

Према Милковићевим речима, радови на изградњи стајалишта на којима ће се налазити пуњачи за аутобусе су почели. Завршени су земљани радови, прокопани канали за постављање неопходне инсталације, а преостало је да се уграде надземни елементи.

– Тај део посла ћемо брзо урадити јер није захтеван – додаје Милковић. – За монтажу пуњача је потребно око три-четири дана. Тако да ће Београђане нови аутобуси на батерије превозити већ крајем месеца.

Релација на којој ће возити аутобуси на батерије дуга је осам километара. На линији 1Е, која ће пролазити кроз центар града, саобраћаће пет возила у интервалу од 12 до 13 минута.

Одабрани концепт предвиђа да се пуњачи поставе код Вуковог споменика и „Делта ситија“. Планирано је да време пуњења буде од пет до осам минута. Са пуњењем од 10 минута на терминусима, ово модерно возило на батерије може да пређе 20 километара, односно мало више него обични аутобуси на линији 23 који саобраћају између Видиковца и Карабурме. Капацитет овог возила је максимум 80 путника, а њихови мотори несметано функционишу на спољашњој температури од минус 20 до плус 50.

Електричне нископодне аутобусе производи кинески „Хајгер“, а дистрибутер је „Чериот моторс“.

ВРЕДНОСТ НАБАВКЕ

Цена једног возила је 453.610 евра без ПДВ, а рок трајања 12 година. Укупна вредност понуде је 2,6 милиона евра. У ову цену урачунато је пет нископодних соло-аутобуса, пуњачи, резервни делови, дијагностички уређаји, радионички алат, као и трошкови царине, транспорта, обука кадрова наручиоца, редовни сервис и потрошни материјал. Гарантни рок на цело возило је две године, односно 200.000 пређених километара.