Прочитај ми чланак

Државно веће тужилаца „чисти“ конкуренцију Загорки Доловац

0

Комисија Државног већа тужилаца, одбацила је као непотпуну пријаву на конкурс за избор републичког јавног тужиоца коју је поднео бивши тужилац Окружног тужилаштва у Новом Саду Миодраг Мали, сазнаје Данас из незваничних извора.

Како нам је речено, Мали је у понедељак поднео приговор на ову одлуку Комисије за утврђивање благовремености и потпуности поднетих пријава. Процедура налаже да о његовом приговору на седници расправља Државно веће тужилаца, којем председава актуелна републичка тужитељка Загорка Доловац чија је пријава за нови мандат за сада једина прихваћена. Док се то не учини, процедура избора новог републичког тужица неће моћи да се настави.

(Фото: Јутјуб)

Поред Доловац и Малог, за позицију републичког јавног тужиоца, како је известио Крик, пријавила се и адвокатица Светлана Текић, али није познато да ли је Комисија ДВТ-а прихватила њену кандидатуру. На интернет страници ДВТ-а, у току јучерашњег дана, нису могле да се пронађу информације о пријави коју су поднели Мали и Текић.

Једина доступна информација о пријавама које су стигле ДВТ-у односи се на чињеницу да је актуелна република тужитељка, пред комисијом, овога пута Комисијом за вредновање програма организација и унапређења рада тужилаштва, изнела свој програм.

Овај потез критикован је од стране Удружења тужилаца Србије који су на Твитеру истакли да је информација о представљању програма актуелне тужитељке „стидљиво“ објављена на сајту, честитајући ДВТ-у „на доследности у скривању“. Процесу предлагања програма Загорке Доловац пред Комисијом није присуствовао нико од представника јавности.

У програму који је објављен на интернет страници ДВТ-а Доловац је као приоритете свог плана истакла одлучну борбу против организованог криминала, повећање ефикасности кривичног гоњења кроз примену тужилачке истраге али и споразума о признању кривичних дела и начела опортунитета, као и јачање међународне сарадње.

У закључку свог програма Доловац је истакла да је бити републички јавни тужилац одговоран посао који захтева искуство у кривичном гоњењу и руковођењу, потпуну координацију и одличну сарадњу са другим државним органима, домаћи и међународни кредибилитет, пуну посвећеност и озбиљан план.

„Верујем да сам својим претходним искуством, оствареним резултатима, одличном сарадњом са другим државним органима и координацијом у спровођењу и заштити јавног интереса, демонстрирала капацитет и способност да успешно руководим Републичким јавним тужилаштвом и јавним тужилаштвом Републике Србије и надам се да ћу бити у могућности да наставим одлучну борбу против криминала, јачање капацитета јавног тужилаштва, интензивирање међународне сарадње и посвећено учешће у изради и спровођењу најважнијих стратешких докумената Републике Србије, према приоритетима Републике Србије и према овом Програму организације и унапређења рада јавног тужилаштва за период од 2022-2028 године“, наводи се у програму актуелне Републичке тужитељке.

Без одговора о кандидатима

Након што су медији пренели информацију да се нико осим актуелне тужитељке Загорке Доловац није пријавио на конкурс за избор републичког тужиоца, Државно веће тужилаца је то демантовало саопштењем, тврдећи да су поред те пријаве, стигле још њих три, али да је једна накнадно повучена. ДВТ никада није објавио имена људи који су се пријавили на конкурс. И иако је портал Крик објавио о којим именима се ради, Данас је у току јучерашњег дана послао питања ДВТ-у у настојању да добијемо званичну потврду да су у питању бивши тужилац Предраг Мали, адвокатица Светлана Текић и тужилац Станислав Дукић који је одустао од кандидатуре. Одговори до закључења овог броја нису стигли, као ни одговори на питање за када је заказано представљање плана организације за преостало двоје кандидата.